Pla general de la plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons

Els afectats pel Castor demanaran més de 325.000 euros per danys morals

La denúncia civil, però, haurà d'esperar que es resolgui el procediment penal contra els directius de la concessionària del fallit magatzem de gas

L'Associació d'Afectats per la Plataforma Castor (APLACA) demanarà més de 325.000 euros per danys morals a ESCAL UGS, concessionària del fallit magatzem de gas, 2.500 euros per cadascun dels més de 130 socis d'APLACA. La denúncia civil, però, haurà d'esperar que hi hagi una sentència ferma del procediment penal que comença a l'octubre a l'Audiència Provincial de Castelló.

Aquest judici resoldrà si els dos principals responsables del projecte, Recardeo del Porto i José Luis Martínez Dalmau, són responsables d'un delicte contra el medi ambient en haver causat «una situació de perill catastròfic» pels sismes que va provocar la injecció de gas al magatzem marí. El reconeixement del dol afavoriria la petició de rescabalament dels afectats.

Si la sentència és condemnatòria, APLACA comptarà amb «el reconeixement oficial» de l'error dels responsables del Castor i de la negligència d'haver obviat els riscos del magatzem gasístic. També confien que la sentència pugui accelerar el desmantellament de les instal·lacions i que s'evitin futurs projectes especulatius que acaba pagant la societat.

Més de 130 afectats que van patir «angoixa, insomni i patiment»

APLACA representa més de 130 afectats per la Plataforma Castor, dels quals 123 testificaran en el judici de la tardor a l'Audiència de Castelló. Tots els afectats han passat una auditoria psicològica per determinar els danys morals que els van patir. El portaveu de l'Associació, Joan Ferrando, ha insistit que més enllà dels danys materials, moltes persones de les poblacions de la zona van patir «angoixa, insomni i patiment», entre d'altres.

L'advocat d'APLACA, Raül Rovira, ha apuntat que es demanaran 2.500 per cada soci, però primer cal guanyar el judici penal i esperar «què determina el tribunal». Per a l'entitat el judici de la tardor és «una victòria» perquè es temia que el cas s'arxivés després de cinc anys de diligències prèvies.

En aquest sentit adverteixen que hi ha sentències contra grans multinacionals, malgrat la maquinària de defensa dels estats o les corporacions com ACS, de qui era filial ESCAL UGS, concessionària de la plataforma Castor.