Imatge d'un exemplar de caragol poma trobat a l'hemidelta dret.

Agricultura multa tres pagesos ebrencs per no advertir de la presència de caragol maçana als seus cultius

Avisar de l'existència d'exemplars als arrossars és obligatori i no fer-ho és considerat una falta greu que posa en perill les tasques d'erradicació

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha multat tres pagesos de l'hemidelta dret de l'Ebre per no comunicar a les administracions que havien trobat cargols maçana als seus cultius i per optar per  combatre'l amb mitjans propis. Les sancions són de  3.000 euros cadascuna, ja que advertir de l'existència d'exemplars d'aquesta plaga als arrossars és obligatori, i és considerada una falta molt greu no fer-ho perquè posa en risc les tasques de confinament i erradicació que s'estan duent a terme des de fa anys i facilita la propagació per desguassos i camps veïns.

L'eliminació particular del caragol maçana, un risc

L'actual normativa de control d’espècies invasores  obliga els agricultors a comunicar la presència de les plagues a l'administració. Els pagesos que opten per no fer-ho, eliminen ells mateixos les postes o exemplars adults, fet que suposa un risc perquè no es pot garantir l'eliminació completa ni evitar que el caragol maçana contamini altres camps. L'amenaça més gran actualment, precisament a l'hemidelta dret, on la plaga està confinada, és que s'infectin desguassos que es consideren nets i arribin postes a nous camps.

El cargol poma s'ha convertit en un veritable problema al Delta de l'Ebre
El cargol poma s'ha convertit en un veritable problema al Delta de l'Ebre | Arxiu

   

Agricultura recorda als pagesos que quan es comunica la presència de caragol maçana als arrossars, s'actua ràpidament i «sempre garantint el conreu normal de la collita de l'arròs». El protocol d'actuació és posar malles a l'entrada i la sortida de canals i desguassos per evitar-ne la propagació cap a l'exterior del camp i es monitora mentre es fan tractaments amb saponina, de vegades fins a tres cops en una mateixa campanya, tot a càrrec del pressupost destinat pel Departament a lluitar contra la plaga, que  ja ha aconseguit reduir la presència del caragol poma lleugerament, per sota de les 90 hectàrees afectades.