L'incendi a la zona situada entre la Palma d'Ebre i Flix on es pot veure una granja de bestiar afectada pel foc

Agricultura rep 85 sol·licituds d'ajuts d'afectats per l'incendi de la Ribera d'Ebre

Equivalen a un total de 412 hectàrees, que representa un 40% de la superfície agrícola afectada

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha rebut 85 sol·licituds d'ajuts de mínims de titulars d'explotacions agràries i comunitats de regants afectades per l'incendi forestal de finals de juny a les comarques de la Ribera d'Ebre, les Garrigues i el Segrià. Aquests ajuts tenen un import total de 772.000 euros, i el termini de presentació de sol·licituds va finalitzar dimarts. Aquestes 85 sol·licituds corresponen a un total de 412 hectàrees, que equivalen a un 40% de les 1.071 hectàrees de cultiu que es van cremar en l'incendi. D'altra banda, Agricultura ha rebut 11 sol·licituds de crèdits amb condicions avantatjoses perquè les persones titulars puguin restituir el més ràpid possible els danys.

L'ajut pretén compensar les càrregues financeres per operacions de finançament formalitzades amb l'Institut Català de Crèdit. D'aquesta tipologia d'ajut, Agricultura n'ha rebut 11 sol·licituds. La Generalitat va posar a disposició dels afectats línies de crèdit amb condicions avantatjoses, per import de 5 milions d'euros, que s'articulen a través de l'Institut Català de Finances.  Els interessos, estimats en uns 800.000 euros, seran bonificats íntegrament pel Departament d'Agricultura.

Incendi forestal RIbera d'Ebre
Imatge del després de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre, controlat i a punt de ser extingit | Judit Sabaté

Pel que fa als ajuts directes, el departament ha rebut 85 peticions, 55 a la comarca de la Ribera d'Ebre; 18, a les Garrigues, i 12, al Segrià. D'aquests 85 ajuts sol·licitats, 3 són joves; 10, agricultors professionals; 46 empreses agràries prioritàries, a més d'altres 26. Pel que fa a les superfícies sol·licitades afectades per l'incendi, 270,43 hectàrees corresponen a la Ribera d'Ebre; 90,52 ha, a les Garrigues, i 52,14 ha, al Segrià, la majoria per danys soferts en oliveres i ametllers.

Els beneficiaris de l'ajut hauran de contractar l'assegurança per al conreu afectat, dins el període de 5 anys a partir de la formalització del préstec o la resolució de la concessió de l'ajut. Les condicions de la línia d'assegurança estableixen que depenent del grau d'afectació, no s'ha d'assegurar la producció fins que no estiguin recuperades, i per tant, aquestes finques no comporten un cost en l'assegurança.

En relació amb els ajuts establerts per a comunitats de regants, s'han presentat dues sol·licituds per la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu i la rehabilitació de les xarxes de reg.