Detall de dos exemplars de caragol poma extrets de l'Ebre a l'altura de Miravet

Agricultura torna a subvencionar la compra de saponines per lluitar contra el caragol maçana a l'Ebre

La partida del Departament és de 120.000 euros i es financia als arrossaires un terç del cost del biocida

El Departament d'Agricultura ha convocat una nova línia d'ajuts per als agricultors arrossaires destinada a subvencionar les saponines, el mètode «més efectiu» per al control del caragol maçana. La comissió tècnica es va reunir el 30 d'abril i va acordar les actuacions per aquest 2020 dins del programa de desenvolupament rural que acaba enguany i que ha tingut un pressupost de 5 MEUR. La línia d'ajuts subvencionarà el 33% dels costos derivats de la compra de saponines  que s'efectuïn en el període entre el 17 d'abril i el 13 de novembre. L'import de la partida és de 120.000 euros.

L'objectiu actualment és controlar la plaga a l'hemidelta esquerre de l'Ebre  i rebaixar la densitat de les poblacions de caragol poma, evitar la invasió de noves parcel·les de cultiu i actuar sobre els arrossars ja envaïts per impedir que siguin la font d'una nova invasió cap a altres camps o cap als sistemes de reg i drenatge.

També és prioritari evitar la seva propagació  a l'hemidelta  dret, on n'han aparegut focus puntuals aquests darrers anys. L'objectiu a l'hemidelta dret és erradicar-lo i es fan tractaments físics o tractaments intensius en les parcel·les afectades, i als canals de desguàs i també actuacions preventives per evitar que les màquines agrícoles i els planters siguin fonts d'introducció del caragol cap a aquest hemidelta.

La gestió i el maneig en la xarxa de regs i desguassos, els tractaments amb aigua de mar i el control del caragol  en el riu Ebre i la seva llera formen part també de les actuacions desenvolupades per contenir la plaga.