Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els aiguats provoquen pèrdues del 15% a la collita d'oliva de les Terres de l'Ebre

Els pagesos del Montsià i el Baix Ebre reclamen obrir ràpidament els accessos a les finques per poder fer tractaments preventius contra els fongs

Imatge d'arxiu d'un oliverar a la comarca del Montsià.
Imatge d'arxiu d'un oliverar a la comarca del Montsià | TarragonaDigital.com

 

Les pluges i aiguats de les darreres setmanes han provocat pèrdues d’entre un 10 i un 15 per cent en el cultiu d’oliva al Baix Ebre i el Montsià, segons expliquen els pagesos de la zona. Torrents i avingudes d’aigua s’han emportat bona part del fruit que ja estava a punt per collir i caldrà, a més, reparar els danys que han afectat les finques.

La humitat i les temperatures provoquen l'aparició de fongs a les oliveres de l'Ebre

Alhora, la humitat i les temperatures suaus també estan provocant que diversos fongs, com la sabonosa —que podreix el fruit— o l’ull de gall —que podreix les fulles—, s’estiguin escampant i afectant els camps d’oliveres. Amb tot, caldrà fer diversos tractaments al cultiu i és per això que, des del sindicat Unió de Pagesos, reclamen màxima celeritat en restablir els accessos a camins i finques.

Els polifenols són la clau antioxidant.
Olives, en una imatge d'arxiu   | TarragonaDigital.com

 

Reobrir els accessos per salvar la campanya

Carlos Sanz, coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Baix Ebre, ha explicat que, ara per ara, la feina prioritària per poder salvar la campanya és reobrir els accessos a les finques, sobretot des de la falda dels Ports, la plana del Montsià, fins a Alcanar, la zona més afectada durant la primera llevantada, al mes d’octubre.

En aquest indret, on el cultiu d’oliva es fa quan el fruit ja és a terra, les ventades i la pluja van provocar la pèrdua d’entre un 10 i un 15 per cent de la collita, que va ser arrossegada torrent avall. Tal com ha explicat Sanz, amb la previsió de més pluges i amb l’aigua acumulada caldrà que passin uns quants dies per començar a treballar, de nou, als terrenys. «Mentrestant, el fong fa la seva feina perquè li fa l’oratge perfecte, ja que el fong treballa entre 10 i 18 graus», ha apuntat el coordinador.

Tot i això, Sanz ha volgut destacar la «part positiva» de tot plegat i ha recordat la mala situació dels aqüífers fa cinc o sis anys, que va provocar estrès hídric a les oliveres, sobretot, a la zona entre Xerta i Roquetes. «Feia falta molta aigua i els arbres estaven patint molt i estaven molt dèbils. Això significa més problemes sanitaris, també», ha conclòs el representant d’Unió de Pagesos.