Pla general dels terrenys on es projecta la planta de compostatge al terme municipal de Santa Bàrbara

L'Ajuntament de Santa Bàrbara deroga la llicència ambiental de la planta de compostatge

El consistori ha estimat parcialment el recurs presentat per GEPEC-EdC i l'entitat veïnal Amevesaba

L'Ajuntament de Santa Bàrbara, a la comarca del Montsià, ha anul·lat la llicència ambiental que va atorgar per a la planta de compostatge ha quedat anul·lada. El consistori ebrenc ha acceptat parcialment el recurs de reposició, presentat GEPEC-EdC i l'entitat veïnal del municipi Amevesaba, contra el decret municipal que atorgava el permís.

L'alcalde del municipi, Antonio Ollès, ha explicat que el recurs ha evidenciat la manca d'una avaluació d'impacte ambiental, quedant sense validesa l'estudi que va presentar Ecompost de l'Ebre, l'empresa que impulsa la planta. En aquest sentit, el batlle ha assenyalat que «és estrany que passant per tants departaments ningú notés que feia falta i donés l'avís».

«Vam confiar en les administracions que tenen experiència en aquests assumptes»

Antonio Ollès ha assegurat que «el projecte ha passat de departament en departament, la Ponència Ambiental ens van enviar documentació que tot estava bé». En aquest sentit, l'alcalde de Santa Bàrbara ha reconegut que «vam confiar en les administracions que tenen experiència en aquests assumptes i va tirar tot endavant».

Ollès ha manifestat que el projecte incorpora un estudi d'impacte ambiental, però que no està certificat ni avaluat per l'administració, un tràmit que no s'havia sol·licitat ni s'ha fet. Durant aquesta setmana, es comunicarà la decisió a la companyia, que haurà de començar el procés des de zero i requerir aquest tràmit al Departament d'Acció Climàtica.

Les entitats estimen que s'hauria de demanar una avaluació ambiental més completa

El recurs de reposició de GEPEC-EdC i Amevesaba es va presentar el 2 de març, un mes després de l'aprovació del decret que atorgava la llicència ambiental per part de l'Ajuntament de Santa Bàrbara. Les dues entitats al·legaven que la tramitació del projecte havia d'incloure, com a mínim, una avaluació d'impacte ambiental simplificada que en cap moment s'ha demanat.

En aquest sentit, en el recurs també estimen que caldria exigir una avaluació més completa, ja que la finca on s'ha d'instal·lar la planta de compostatge està molt a prop d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000, com el massís dels Ports o la Serra de Godall, i d'espais declarats d'interès faunístic.