L'Ajuntament de Tortosa ha obert una nova convocatòria de subvencions per a la rehabilitació d'edificis als barris del centre històric de la ciutat. La nova campanya d'ajuts té una dotació de 60.000 euros i és la dotzena que es convoca des de 2008, els primers quatre anys amb la col·laboració financera de la Generalitat i després amb el finançament íntegre de consistori.
En l'última dècada s'han destinat més de 350.000 euros de fons públics a la rehabilitació d'immobles i s'han acollit als ajuts 76 immobles, la majoria d'expedients per rehabilitar façanes. L'Ajuntament segueix treballant amb la secretaria general d'Habitatge per incrementar les inspeccions tècniques en habitatges en mal estat al barri històric i poder fer els requeriments de seguretat pertinents per evitar nous esfondraments d'immobles.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Tortosa dobla la dotació econòmica
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que la convocatòria ja està vigent i està oberta a persones físiques, persones jurídiques, entitats sense ànims de lucre, promotors i comunitats de veïns que tinguin propietats als barris del centre històric de la ciutat —Centre, Nucli Antic, Rastre, Santa Clara i Remolins. El termini acaba el 30 de setembre i Roigé ha destacat que enguany s'ha doblat la consignació de 30.000 a 60.000 euros.
L'alcaldessa ha remarcat que aquestes convocatòries han estat «un èxit» des de 2008 i que «han ajudat molt a la feina feta per part de les administracions al centre històric». «Nosaltres hem de fer una tasca important d'urbanitzar carrers i places, i això està fet o en tràmit», ha apuntat Roigé. Els últims espais pendents per urbanitzar són el Barri del Castell, el carrer de la Mercè, la plaça dels Estudis, el carrer Sant Felip Neri i la plaça de la Catedral que ja estan adjudicats.
Posar «les propietats boniques»
Roigé ha assenyalat que un «segon puntal» per millorar els barris històrics ha estat ubicar-hi serveis, com les delegacions del Govern, «que han suposat un abans i un després», o el nou edifici judicial que estarà llest «en poques setmanes». «La tercera pota és la part privada que volem incentivar amb els ajuts. Que la gent arregli els seus immobles, que posi les propietats boniques i hi pugui actuar», ha destacat Roigé.
La convocatòria preveu ajuts de fins a 4.000 euros per rehabilitar les façanes, que sol ser la més demandada, fins a 3.500 euros per a cobertes, fins a 1.500 euros per a instal·lacions comuns, i fins a 3.000 euros per millorar els accessos i la mobilitat i reduir les barreres arquitectòniques.
Inspeccions tècniques
Després de l'esfondrament de diverses cases en mal estat al nucli històric a la tardor, l'Ajuntament i la Generalitat, a través de la secretaria general d'Habitatge, s'han reunit en tres ocasions per valorar la possibilitat que el Govern pugui complementar aquestes subvencions a la rehabilitació o fer-ne una convocatòria pròpia i per avaluar conjuntament els immobles que estan en «pitjor estat» per requerir millores amb ajut del servei d'inspecció.
Roigé ha recordat que el consistori només pot actuar si «existeix perill a la via pública». Amb l'ajut de les inspeccions tècniques d'Habitatge es pot fer abans els requeriments als propietaris que no mantinguin en òptimes condicions les seves propietats.