Pla general de les obres a la plaça Francesc Serres, amb la Creu Coberta al mig que es vol desmuntar i la part de l'aparcament que es vol reduir.

Ajuntament i veïns de Gandesa s'oposen a les obres per modificar una plaça per fer-hi passar molins de vent

L'alcalde lamenta que el Govern els deixi sols i els veïns denuncien la indefensió del municipi davant la companyia

L'empresa Naturgy ja ha començat les obres per modificar la plaça de Francesc Serres de Gandesa perquè hi puguin passar els camions que transporten grans aerogeneradors al nou parc eòlic de VIlalba dels Arcs. L'empresa energètica compta amb l'autorització del Departament de Territori, però l'Ajuntament de Gandesa s'oposa a l'obra, que implica rebaixar la rotonda, prendre superfície al pàrquing del pavelló i desmuntar la Creu de Terme.

Una trentena de persones s'ha concentrat el migdia d'aquest divendres, 14 de maig, a la plaça per mostrar el seu rebuig a les obres, les quals estan aturades mentre es negocia «la solució que menys mal faci al municipi», ha explicat l'alcalde del municipi, Carles Luz, qui ha lamentat que el Govern els hagi «deixat sols». A més, els veins denuncien que estan «indefensos» si les energètiques compten amb la complicitat de la Generalitat. 

L'Ajuntament de Gandesa va assabentar-se que la modificació de la rotonda tenia  permís del Govern quan aquest dimecres, 12 de maig, es va començar a arrencar la vegetació. L'Ajuntament ha aturat les obres mentre es negocia com mantenir la Creu de Terme (coneguda com a Creu Coberta), amb la companyia energètica. «Van retirar les plantes i ahir es van fer moviments per treure part de la rotonda, les peces que la delimiten, però vam parar les obres i hem demanat a Naturgy que no faci cap moviment fins que tinguem una solució», ha explicat Luz.

El consistori s'oposa a l'obra, que es fa per passar grans aerogeneradors cap a Vilalba dels Arcs per aquest tram urbà —que enllaça l'N-420 i la TV-7231—. «La sorpresa ha estat que la Generalitat ha donat autorització per modificar la rotonda i desmuntar la Creu Coberta, i ara mateix davant d'aquest atac al patrimoni cultural de Gandesa, estem negociant amb Naturgy solucions que evitin tocar-la», ha dit l'alcalde. La Creu de Terme ja s'ha mogut dues vegades i va patir actes vandàlics als anys trenta i el consistori tem que es malmeti del tot. «Està clar que no tenim suport de la Generalitat i passaran sí o sí. Per tant, buscarem la solució que menys mal faci al municipi de Gandesa, perquè és un tema que no hem demanat, ens ha caigut com una llosa i l'haurem de gestionar», ha afegit Luz.

La companyia energètica ha d'instal·lar aerogeneradors de 200 metres d'altura, molt més grans que els previstos als projectes licitats fa més d'una dècada amb la normativa de la ZDP i que ara s'han començat a executar al nord de la comarca. Els vehicles que transporten els molins des de Tarragona no poden girar amb l'actual estat de la circumval·lació i Territori ha autoritzat modificar la plaça.

«Donen permís per desmuntar la plaça per passar les grans torres, perquè és una animalada de projecte, i no és lògic que una plaça que manté l'Ajuntament, no hi tingui dret de donar permís si es modifica», ha criticat un dels veïns que s'han concentrat contra les obres, Joaquim Fontova. «Venen aquí,  ho trinxen tot, ens posen el comptador a casa a tothom i això suposa ajudar les grans indústries, no a la gent del territori», ha criticat.