Imatge de les inundacions que el temporal va provocar a Alcanar, a Tarragona

Alcanar, un any després dels aiguats: «Hem rebut zero euros»

L'alcalde del municipi, Joan Roig, denuncia que encara no han rebut cap ajuda econòmica

Aquest dijous fa un any dels aiguats que van afectar les Terres de l'Ebre, especialment el municipi d'Alcanar. A la vila canarea van caure més de 200 litres per metre quadrat, arrossegant vehicles, cases i negocis i obligant a rescatar fins a 200 persones. En alguns habitatges l'aigua va arribar fins al metre i mig d'altura i es van produir talls de llum i talls de carreteres.

Després de 365 dies dels aiguats, l'alcalde d'Alcanar, Joan Roig, ha denunciat que encara no han rebut cap ajuda econòmica, una situació que ha titllat d'«inexplicable», tot i que es va declarar el municipi com a zona catastròfica. Ho ha dit en una entrevista a RAC1, en què ha afegit que «un any després hem rebut zero euros».

En aquest sentit, Roig ha assenyalat que «si s'activa una línia d'ajudes per zona catastròfica, és inexplicable que després d'un any no hagi arribat ni un sol euro al municipi». El batlle canareu considera que les ajudes no són útils perquè «arriben dos o tres anys després» després dels fets. 

En declaracions al 'Diari de Tarragona', l'alcalde d'Alcanar denunciava que les ajudes dels aiguats de l'any 2018 van trigar tres anys a arribar, però molts menys diners dels necessaris. En aquest sentit, dels 8 milions inicials només van rebre 800.000 euros.

Endeutar-se per pagar els anys

Com que els ajuts de les administracions no han arribat, ha estat l'Ajuntament d'Alcanar qui ha hagut de pagar els danys provocats per les pluges torrencials. Roig ha explicat que «totes les reparacions que hem fet al municipi les ha pagat l'Ajuntament. Per això, hem reformulat les prioritats».

Primer pla dels operaris i les màquines treballant en reparar l'esvoranc del passeig marítim de les Cases d'Alcanar
Els danys que els aiguats a Alcanar van ser molt importants. | ACN

Com a exemple d'aquesta reformulació, segons explica a 'Diari de Tarragona', es va destinar la subvenció de 700.000 euros del PAM prevista per acabar les obres de l’Auditori municipal per a construir canalitzacions i pluvials a les zones més inundables del municipi.

En aquest sentit, les despeses han estat d'entre dos i tres milions d'euros. Joan Roig ha assegurat que «això t'obliga a endeutar-te. Vam començar el mandat amb un endeutament zero i ara ens trobem superant els límits d'endeutament que marca la llei».