Una noia contemplant la bassa de la Refoia al Parc Natural dels Ports

La proposta que vol convertir el Parc Natural dels Ports en un parc ecohistòric

GEPEC i una comissió cívica presenten un projecte d'ampliació per convertir l'espai en un referent sobre la Batalla de l'Ebre

El projecte d'ampliació del Parc Natural dels Ports, impulsat per GEPEC i una comissió cívica formada per ciutadans, alcaldes i entitats del territori, vol convertir l'espai en un parc ecohistòric de la Batalla de l'Ebre. La proposta, que s'ha treballat durant dos anys i mig i s'enviarà a la Generalitat en un termini d'un mes i mig, preveu una ampliació que inclou la Serra de Cavalls, la Serra de Pàndols i la Picossa.


Amb aquest plantejament, es demana també incloure per primer cop la comarca de la Ribera d'Ebre al parc natural dels Ports. Ara com ara, el Parc Natural dels Ports té 35.050 hectàrees, que estan repartides entre les comarques del Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta. El projecte d'ampliació pretén revertir aquesta situació i afegir espais naturals d'aquesta quarta comarca.

Segons Albert Pinyol, membre de la comissió, es tracta d'una aposta «única a Catalunya» que combina la protecció de valors naturals, històrics i culturals. Cal recordar que la Serra de Cavalls, la Serra de Pàndols i la Picossa són tres punts referents de la Batalla de l'Ebre.

Suport de diversos ajuntaments de les Terres de l'Ebre a la proposta

La comissió cívica que impulsa el projecte el va presentar aquest dijous en un acte públic a la Biblioteca Comarcal de Móra d'Ebre. Ara com ara, la proposta ha rebut el suport d'ajuntament de les Terres de l'Ebre, com el del Pinell de Brai, Corbera d'Ebre, Miravet, Benissanet, Ascó i Móra d'Ebre, així com d'entitats com la DO Terra Alta, el Centre d'Estudis Ribera d'Ebre o l'Associació de Turisme Rural de la Terra Alta.

La voluntat, segons ha explicat Albert Pinyol, és que a finals d'any les adhesions arribin al centenar. En les pròximes setmanes el projecte es presentarà al Govern i s'espera que sigui una realitat abans d'un any.

Un projecte que combina la preservació del medi ambient i factors culturals i històrics

La comissió cívica ha treballat els factors culturals i històrics de la zona, que poden representar un «fet diferenciador» a les comarques ebrenques. Per la seva banda, GEPEC ha centrat la seva proposta d'ampliació en la preservació dels valors mediambientals. La voluntat és que l'ampliació del Parc Natural dels Ports sigui un impuls pel territori.

Segons el president de GEPEC, Xavier Jiménez, aquesta modificació podria ajudar a dinamitzar la zona amb projectes més sostenibles i representar una oportunitat de futur per a la població.