Pla general dels veïns d'Amposta vestits d'època ballant jotes en el marc de la recreació històrica de la inauguració del Pont Penjant

Amposta inaugura oficialment el Pont Penjant un segle després de la seva construcció

Una trentena de veïns es vesteixen d'època per rememorar l'obertura del pont, el segon al món fet amb formigó armat

Amposta ha hagut d'esperar cent anys per inaugurar oficialment el Pont Penjant del municipi. Ho ha fet aquest diumenge, amb un acte que ha comptat amb una trentena de veïns, que s'han vestit d'època per rememorar l'efemèride. En aquest sentit, cal recordar que l'any 1921 es va convidar el rei Alfons XIII per presidir l'acte oficial, però el monarca no va venir i el pont es va obrir al trànsit, tot i no haver estat inaugurat oficialment.

Aquest diumenge, l'Ajuntament d'Amposta ha fet l'acte d'inauguració un segle després que acabés la construcció de la infraestructura, amb una recreació històrica amb una ballada de jotes, capgrossos i tall de la cinta inclòs. La reconstrucció ha comptat amb veïns d'Amposta, a qui s'han sumat visitants de Terrassa que també s'han vestit d'època per tal de participar en la inauguració.

La regidora de Cultura i Memòria Històrica de la capital del Montsià, Inés Martí, ha volgut remarcar la rellevància del pont a nivell mundial, ja que va ser el segon a tot el món que es va construir amb formigó armat. Només el Pont de Brooklyn, a Nova York, supera la infraestructura ampostina.

Actuacions de renovació per celebrar el centenari de la posada en funcionament

L'Ajuntament d'Amposta ha aprofitat el centenari de l'obertura al trànsit del Pont Penjant per fer algunes actuacions a la infraestructura. Així, s'ha renovat l'enllumenat de les pilastres del pont i s'ha canviat tot el cablejat elèctric, després de mesos a les fosques. Així, s'han instal·lat 44 focus que s'afegeixen a la il·luminació nadalenca, que s'ha estrenat justament aquest cap de setmana.

En una segona fase d'actuacions, el consistori preveu renovar la il·luminació de la passarel·la. En aquest sentit, es preveu que s'incorpori la possibilitat d'il·luminar la infraestructura en diferents colors.

Les obres de construcció del Pont Penjant es van allargar durant sis anys

La construcció del Pont Penjant es va iniciar el 1915 i es van allargar durant sis anys. Les obres van tenir un cost de 875.175 pessetes de l'època, que avui en dia equivaldrien a uns tres milions d'euros. Els treballs van acabar el 1921 i l'alcalde d'Amposta, Josep Palau, va convidar el rei Alfons XIII a inaugurar la infraestructura, tot i que finalment no va venir i el pont no es va inaugurar.

El Pont Penjant d'Amposta, que té 134 metres de llargada, està constituït per dos pilars de pedra a cada riba del riu, d'estil neoclàssic alemany i 24 metres d'alçada cadascun.