Un bou embolat passa davant un grup d'espectadors a Aldover

Els animalistes reprenen la vigilància dels correbous a l'Ebre: «Pràctiques aberrants»

La temporada de festes de bous d'enguany ha començat aquest cap de setmana a Aldover

Aquest cap de setmana s'ha iniciat la temporada de festes amb bous a les Terres de l'Ebre a Aldover (Baix Ebre). Una temporada que, segons els actors implicats, es preveu recuperar la normalitat, després d'un 2020 en blanc i un 2021 en què es van celebrar un 50% menys d'actes a causa de les restriccions per la pandèmia de coronavirus.

Ara, amb la normalitat recuperada, es preveu una recuperació de les festes de bous a les Terres de l'Ebre. Amb l'inici de la temporada, l'entitat animalista AnimaNaturalis ha iniciat la vigilància d'aquests esdeveniments, amb la gravació de les celebracions, especialment de bous capllaçats i embolats que són dues de les modalitats que s'insta a prohibir al Parlament.

Aquesta petició s'ha fet a través d'una proposició de llei que han presentat la CUP i els Comuns, que també proposa prohibir els bous a la mar.

Unes pràctiques «aberrants i abusives»

AnimaNaturalis ha tornat a les places ebrenques aquest cap de setmana per tal de gravar imatges, que asseguren «són de difícil accés», per mostrar-les a part de la població catalana que desconeix que aquests espectacles estan permesos a Catalunya. En aquest sentit, l'entitat animalista ha qualificat aquestes pràctiques «d'aberrants i abusives».

L'entitat ha assenyalat que «no hi ha d'haver debat» sobre la celebració de bous capllaçats i embolats, així com bous a la mar. Per això, confien que tots els grups del Parlament donin suport a la proposició de llei que s'ha registrat per prohibir-los.

La directora d'AnimaNaturalis ha demanat als polítics que «deixin de pensar en un grapat de vots per assegurar algunes alcaldies i pensin en el sentit general de tota Catalunya, que rebutja per amplíssima majoria aquests espectacles, fins i tot moltíssima gent de les Terres de l'Ebre».

La despesa en festes de bous, segons AnimaNaturalis, és de 850.000 euros

La despesa en correbous, segons AnimaNaturalis i CAS International, han quantificat el cost de les festes de bous en uns 850.000 euros, en una trentena de municipis, el 2019. Els que més gasten, afirmen, són Amposta (123.912 euros), la Ràpita (68.658 euros) i Alcanar (62.848 euros). En aquest sentit, han denunciat que el municipi on «surten més cars» és Mont-roig del Camp, on van gastar 20.396 euros en dos espectacles taurins.

Segons dades del 2019, a les Terres de l'Ebre es van fer 440 activitats taurines en 205 dies de correbous —128 embolats i 54 capllaçats. Durant el 2021, les dades van caure un 50% respecte del 2019, tant pel que fa als dies com als espectacles programats, la xifra de bous embolats, de bous capllaçats i de denúncies.