Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos arqueòlegs treballant en el jaciment dels Malladarets a Alfara de Carles

Els arqueòlegs estimen que el jaciment dels Malladarets d'Alfara de Carles és de «grans dimensions»

La troballa d'una fletxa de bronze situa el poblat protohistòric entre l'Edat del Bronze i la primera Edat del Ferro

Els arqueòlegs de la URV  acabaran divendres la segona campanya d'excavacions al jaciment dels Malladarets d'Alfara de Carles, descobert el 2014 als peus del cim del Penyaflor, al massís del Port. El director dels treballs, Marc Fontanet, ha destacat que el poblat  «promet molt i sobresurt per les seves dimensions» però s'està fent complicat datar-lo. Les primeres estimacions el situen entre els segles VII i VI abans de la nostra era (anE), però no es descarta ampliar la cronologia i situar-lo en un període anterior. De moment, s'han trobat elements com una punta de fletxa de bronze que dataria entre l'Edat del Bronze i la Primera Edat del Ferro però falten restes ceràmiques que permetin ajustar la datació.

El jaciment dels Malladarets d'Alfara es va descobrir el 2014. Un Agent Rural va trobar per casualitat unes peces de ceràmica i es va trobar el poblat, situat entre el barranc de la Conca i el de la Vall Cervera, just als peus del cim del Penyaflor. Això indica que tenia «importància estratègica» i servia «de control d'accés» al Port des de la plana de Roquetes. Els primers indicis també assenyalen que el principal sistema productiu del poblat era la ramaderia.

Amb els vestigis recuperats es situa entre el segle VII i VI anE, però els arqueòlegs  no descarten que la seva fundació fos en un període anterior. Això el convertiria en un dels més grans d'aquesta època documentats al sud Catalunya.

En la segona campanya d'excavacions els arqueòlegs de la URV  fan aquest mes d'octubre, s'han centrat en la zona sud del jaciment i s'han excavat més de 100 metres quadrats. Amb això s'ha delimitat el que sembla un mur i alguns habitatges. Una de les troballes destacades és una eina de bronze semblant a una mena d'escarpra, però encara se'n desconeix la cronologia i l'ús.