Busquen varietats d'arròs que suportin salinitat per lluitar contra el cargol poma

La salinitat pot ser la clau del control de la plaga de cargol poma

Podria haver-hi una solució parcial al problema de la plaga cargol poma als camps d'arròs del Delta de l'Ebre. El programa NEURICE ha desenvolupat  noves varietats comercials d'arròs buscant que siguin més resistent a la salinitat, que pot ser essencial en la lluita envers el cargol poma, una espècie invasora que infesta tot l'hemidelta esquerre i part del dret. 

 
En aquests moments ja s'han provat fins a 20 tipus diferents d'arròs, obtingudes mitjançant l'encreuament de dues varietats, una d'autòctona i una asiàtica, i està previst que el proper any es provin 60 línies més. Així, es pretén que el 2020 entrin a registre dues varietats d'Espanya, França i Itàlia, a més de comptar amb informació de tipus genètic de 500 varietats mundials per afegir resistència a la salinitat a llarg termini. 
 
 
Un exemplar de cargol poma
Un exemplar de cargol poma | Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

Esforç de pagesos i científics per controlar el cargol poma de manera natural al Delta de l'Ebre

Experts mundials en aquest animal originari de Sud-amèrica han remarcat el gran esforç que estan fent els pagesos i els científics de la zona per combatre la invasió mitjançant armes del mateix medi. Si l'objectiu d'adaptar el cultiu a la sal s'aconsegueix, la inundació dels camps amb aigua marina pot ser la solució idònia contra aquest animal nociu. 
 
La salinitat està cada cop més present als arrossars del Delta de l'Ebre com a conseqüència del canvi climàtic i per la regressió de la plana deltaica. Malgrat això, el cargol poma està atacant el cultiu de l'arròs, principalment a la part esquerra de l'hemidelta. Les proves d'inundació dels camps amb aigua de mar realitzades fins aleshores donaven bons resultats respecte a la mortalitat de l'animal, però suposava també una reducció de la producció en els terrenys de fins a un 30%. «Vam observar que calia accelerar en la recerca de noves varietats més adaptables a la salinitat», ha reconegut el gestor del NEURICE, Xavier Xerrat. 
 

 

Treballs de prospecció en busca de possibles focus de cargol poma
Treballs de prospecció a la recerca de possibles focus de cargol poma | Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

 

Els cargols poma s'adapten a temperatures adverses, però no a la sal

El programa NEURICE acaba d'aquí a dos anys, concretament el febrer de 2020. En aquests dos pròxims anys, es vol entrar al registre comercial dues varietats d'arròs de cada país, així com tenir informació genètica de 500 varietats mundials de tot el món les quals puguin tolerar bé la salinitat extra. L'expert mundial indi Ravindra Joshi ha assegurat que encara que els cargols poma s'adapten a les temperatures adverses, no ho fan amb la sal i aquesta ha de ser la principal arma en la lluita contra la plaga. 
 
«Una de les millors coses del projecte és que no només s'enfoca en l'ús de plaguicides, sinó també en utilitzar el mateix medi ambient per tractar l'animal», ha destacat l'expert mundial austríac Fingarr Horgan. A més, ha afegit que el clima del Delta, amb poques pluges, juga a favor perquè la propagació del cargol poma no sigui pitjor encara.