Pla general de la central nuclear d'Ascó, a la Ribera d'Ebre, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra

Ascó II atura el reactor en detectar el mal funcionament en un alternador

El CSN amonesta els operadors de la nuclear d'Ascó per modificar els centres d'emergència sense autorització

Un problema a la central nuclear d'Ascó ha obligat a aturar un reactor aquesta passada matinada. En concret ha estat el de la unitat Ascó II. En detectar un mal funcionament, s'ha notificat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN).

Segons han informat, a les 2.16 hores la planta s'ha desconnectat de la xarxa elèctrica en detectar el mal funcionament d'un dels components de l'alternador. Els tècnics de la nuclear asconenca estan treballant en la incidència.

L'equip està intentant identificar i corregir les causes de l'error que han obligat a parar la planta. L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), aquesta matinada, ha notificat el problema.

Els sistemes de seguretat de la central nuclear de la Ribera d'Ebre han funcionat «adequadament». La incidència no ha tingut impacte en la seguretat de les persones ni del medi ambient. El CSN estudia i té pendent classificar l'incident a l'escala internacional de successos nuclears (INES).

Amonestats els operadors de la nuclear d'Ascó

Un canvi al recinte de la nuclear d'Ascó ha portat cua. El CSN ha amonestat  els operadors per canvia d'ubicació un centre d'emergència sense sol·licitar l'autorització. El problema ha estat per moure el punt de reunió del parc de bombers de la planta sense modificar el Pla d'Emergències Interior (PEI) de la nuclear.

El consell adverteix que s'ha incomplert la condició 3 de les autoritzacions de l'explotació de les unitats Ascó I i II. A més, requereix a ANAV un informe amb les mesures correctores que hagi adoptat o preveu adoptar per evitar «que es repeteixi un nou incompliment».

D'altra banda, el CSN ha autoritzat tres canvis en les especificacions tècniques de funcionament de Vandellòs II. Ha informat favorablement de la proposta de canvi.

Així, es permet actualitzar la normativa de referència corresponent a les proves de la unitat de filtratge de l'aire i el sistema de ventilació de la sala de control. També es podrà fer en els sistemes de filtratge d'emergència de l'edifici de combustible i de l'edifici auxiliar.

S'inclourà la versió de l'estàndard ASME N510-1989, en lloc de l'edició de 1975 que s'especifica actualment. El ple del CSN revisarà el procediment tècnic intern amb què s'estableix l'actuació del Consell en cas de detectar material radioactiu en metalls destinats al reciclatge.