Imatge d'una de les tonyines esquarterades al passeig de l'Ampolla

Balfegó assumirà un 13% de les indemnitzacions als pescadors afectats per les tonyines mortes pel Glòria

La compensació per les pèrdues ascendeix a 435.000 euros i afecta un centenar d'embarcacions

El grup tonyinaire Balfegó assumirà un 13% de la indemnització als pescadors que van patir pèrdues per la fugida de prop de 10.000 tonyines de les granges d'engreix de l'Ametlla de Mar (Baix Ebre) durant el temporal Glòria. S'ha desbloquejat així la negociació entre la companyia d'assegurances Mafre i les confraries afectades. La compensació ascendeix a 435.000 euros i afecta 94 embarcacions que van acceptar cobrar cada dia de pesca perdut per la quantitat del millor dia de pesca, del mateix mes, de l'any 2019. Els cadàvers en estat de putrefacció apareixien a la costa, però també entre les captures dels pescadors, malmetent tot el peix que es pescava.

Les negociacions s'han allargat un any, però finalment s'indemnitzarà 94 pescadors de les confraries de Vinaròs, Benicarló, Peníscola (a Castelló), i les Cases d'Alcanar, la Ràpita, l'Ampolla, l'Ametlla de Mar, Cambrils i Tarragona. Balfegó ha decidit assumir una part del sinistre (13%) per desbloquejar la negociació i el 87% restant el cobrirà Mafre en virtut de la pòlissa d'assegurances que Balfegó va posar a disposició des del primer moment.

Quan rebin la indemnització, els pescadors hauran de retornar els 700 euros que la Balfegó va avançar als armadors per poder fer front a les despeses i pèrdues que els va generar la crisi de les tonyines. El Glòria va provocar el gener del 2020 destrosses a les gàbies marines del grup tonyinaire, davant de la costa de l'Ametlla de Mar, i la companyia va perdre uns 2,2 milions de quilos de tonyina fresca —gairebé 10.000 exemplars.