Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una embarcació al costat d'una de les boies que engoleixen microplàstics instal·lades a les platges de l'Ampolla

Les boies instal·lades a les platges de l'Ampolla capturen microplàstics provinents majoritàriament de bosses

El projecte, desplegat l'estiu passat, vol conscienciar la ciutadania del problema que suposen els microplàstics

Les boies  instal·lades durant l'estiu passat en platges de l'Ampolla ha permès constatar que la majoria de microplàstics  capturats provenen majoritàriament de bosses de plàstic. Les mostres més freqüents —un 58,33% de la mostra— corresponen a microplàstics d'entre 0-0,5 i 1,1-1,5 mil·límetres. El diàmetre dels microplàstics recollits és d'1,77 mil·límetres. Els experts han conclòs que, per la seva morfologia, corresponen a bosses  o productes similars. El projecte, impulsat per la regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament ampollero, va suposar la instal·lació de vuit boies, quatre a la platja de les Avellanes i quatre a la de Cap-Roig, que engolien microplàstics imitant el mecanisme dels peixos per filtrar el plàncton del qual s'alimenten.

L'empresa barcelonina Gpaseabots, encarregada del projecte, va retirar del mar les boies SB Buoy el passat mes de setembre per treure les conclusions pertinents. «Cal insistir que la finalitat d'aquest projecte no és acabar amb aquestes partícules, ja que és impossible aconseguir-ho, sinó conscienciar la ciutadania d'aquest problema. Des de l'Ajuntament volem mostrar que tota deixalla que arriba al mar, encara que no es vegi, suposa un perill per a l'ecosistema que ens envolta i que és fonamental cuidar el medi ambient i la natura», assegura Meritxell Faiges, regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ampolla.

Els residus  produïts per l'activitat humans  s'han convertit en un problema global a la superfície oceànica, les platges i el fons marí durant les darreres dècades, però la situació encara és més greu al mar Mediterrani, remarquen des del consistori ampollero. Segons apunten els científics, és una de les zones més afectades del món. «Volem demostrar la necessitat que hi hagi un canvi d'hàbits de consum i en la producció de plàstics. Per fer-ho, és essencial que la societat civil i els principals actors socials siguin conscients de la importància i la magnitud del problema que significa la creixent presència de microplàstics  en els nostres mars», ha tancat Faiges.