Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Generalitat confirma 14 casos d'impetigen a Tarragona

A mitja tarda, el Departament de Salut ha rectificat i ha assegurat que es tractava de casos de boca-mà-peu. El Govern atribueix la xifra donada aquest matí a «un error humà»

L'impetigen acostuma a afectar a nens entre 2 i 5 anys
L'impetigen acostuma a afectar a nens entre 2 i 5 anys | Babysitio

 

ACTUALITZACIÓ 24/10/2018 17.30 h

La Generalitat rectifica i nega els 14 casos d'impetigen a dues escoles de Tarragona. L'aparició de 17 brots d'impetigen arreu Catalunya ha generat «tal grau d'alarma social que ha portat a  l'error humà al govern de la Generalitat i confirmar que hi havia impetigen a Tarragona ciutat», segons indiquen fonts del mateix Govern. TarragonaDigital  ha contactat aquest matí de dimecres, 24 d'octubre, amb la delegació del Govern al Camp de Tarragona per confirmar si hi havia, o no, casos d'impetigen a Tarragona ciutat, tal com corria en grups de missatgeria instantània de pares d'alumnes tarragonins.

A mig matí, la resposta ha estat afirmativa. A mitja tarda, les mateixes fonts consultades de la delegació han negat la informació que confirmaven al matí. «Nosaltres hem parlat amb inspecció d'Ensenyament i ens han dit que sí, que era correcte, que hi havia 14 casos a Tarragona en dos centres escolars. Tanmateix, es veu que la informació que tenien els inspectors no era del tot acurada, ja que segurament als centres educatius van confondre l'impetigen amb una altra malaltia de la qual el menor afectat ja s'havia recuperat» expliquen aquestes fonts.

«Semblaria que alguns responsables d'estar en contacte amb els nens haurien confós la malaltia boca-mà-peu amb un brot d'impetigen i per això ho haurien comunicat a Ensenyament», indiquen les fonts consultades.

NOTÍCIA 24/10/2018 7.30 h

El Departament de Salut de la Generalitat ha detectat un total de 31 brots d'impetigen, una infecció cutània i superficial produïda per dos tipus de bacteris. A Tarragona capital han sigut 14 els casos detectats i s'han donat a l'escola del Miracle i a l'escola Cèsar August. Segons ha informat la delegació del Govern a Tarragona a TarragonaDigital «s'ha enviat a casa als nens malalts i s'ha avisat al Departament».  Dels altres brots, dotze s'han produït a Barcelona, dos al Vallès, un al Maresme, un al nord del Barcelonès i  un altre, precisament, a les Terres de l'Ebre.

Detecten 31 casos d'impetigen a Catalunya

En la majoria dels casos de brots que s'han detectat a Catalunya, aquests han aparegut a diverses escoles catalanes  i, segons Salut, l'impetigen ha afectat infants i joves d'entre tres i disset anys. En general, aquesta infecció es manifesta eminentment en nens i nenes de dos a cinc anys.

Notícia relacionada: Què és l'impetigen, quins símptomes té i com tractar-la

El Departament de Salut, per la seva part, ha alertat que  l'impetigen és «molt contagiós» tot i que, amb voluntat tranquil·litzadora, també s'ha explicat que és una afecció «freqüent» i de caràcter «lleu», que acostuma a respondre bé a un tractament adequat.

Aquesta infecció cutània es transmet per contacte directe amb lesions de la pell, tot i que també es pot contagiar per contacte indirecte, en compartir alguns objectes o roba. Per aquest motiu, des de la conselleria de Salut ha avisat que és freqüent l'aparició d'aquesta infecció a col·legis, famílies i centres per l'elevat contacte que hi ha entre les persones.

Podem detectar aquesta malaltia amb l'aparició de llagues vermelles a la zona de la cara, sent el nas, la boca, mans i peus les més afectades. En aquest sentit, es creen unes butllofes, les quals, quan s'acaben trencant, provoquen unes crostes en aquestes parts. Ens podem contagiar d'aquesta infecció si ens posem en contacte amb objectes que hagin tocat les llagues o, directament, amb les d'una persona afectada.

L'impetigen es pot curar de diverses formes, però, normalment s'aplica una pomada antibiòtica a la zona afectada seguint la prescripció mèdica. Així doncs, en passar 48 hores, els afectats poden començar a tenir contacte amb les persones, com per exemple, uns nens o adolescents a l'escola o institut, o un adult al treball o altres llocs on hi hagi gent.