Pla general dels treballadors de Padesa fent cua al CAP de Roquetes per fer-se el PCR

El brot a l'empresa Padesa de Roquetes arriba als 237 positius després del cribratge del cap de setmana

Unes 90 de les prop de 400 proves PCR efectuades durant dissabte i diumenge han resultat positives

El brot de Covid-19 declarat al centre de producció de Roquetes de l'empresa Padesa arriba a les 237 persones positivesdesprés dels cribratges efectuats els passat cap de setmana. Durant dissabte i diumenge es van recollir un total de 398 mostres, de les quals 90 han resultat positives, 306 negatives i dues encara estan pendents del resultat. Segons el Departament de Salut, del total de 237 positius acumulats fins aquests moments a Padesa 218 són treballadors.

La Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el servei de vigilància epidemiològica del territori mantenen reunions amb l'empresa per prendre mesures al respecte. Segons Salut, Padesa ha col·laborat «en tot moment» i durant el passat cap de setmana va desinfectar les instal·lacions.

A les Terres de l'Ebre, el risc de rebrot es troba ara mateix disparat amb uns indicadors del 273,33 i una velocitat de propagació del virus que preocupa especialment, ja que és molt alta amb un 1,96. Aquest dilluns, segons les últimes dades del Departament de Salut, s'han reportat 94 nous contagis —la majoria del brot de Padesa segons sembla—, i des de l'inici de l'emergència sanitària a l'Ebre ja s'han acumulat 1.519 contagis de coronavirus i 65 defuncions. Segons Salut, en aquests moments als hospitals ebrencs hi hauria 4 persones ingressades i una a la Unitat de Cures Intensives.

Salut activa mediadors culturals a Padesa

Per aturar el brot de Covid-19,  Salut ha activat mediadors culturals per informar les diferents comunitats de les mesures preventives adequades i «els hàbits correctes» que cal seguir a casa, mentre que la companyia ha posat monitors en les hores de descans i en les arribades i sortides dels torns perquè es compleixin també en els trajectes de trasllat dels treballadors, encara que siguin curts. Ho ha explicat el delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, qui ha assegurat que el focus de covid a Padesa «comença a estar controlat» i que es treballa per tallar les cadenes de transmissió, que ha afectat altres àmbits com l'ensenyament.

Pallarés ha destacat que ja és el segon cribratge massiu que es fa a l'empresa Padesa –el primer amb un 1,72% de PCR positius, 11 de 927 mostres-. Però el brot actual afecta 218 treballadors, més una vintena de contactes directes i caldrà veure en els pròxims dies quin abast pot tenir. El delegat del Govern a l'Ebre ha enviat «un missatge de tranquil·litat» i ha apuntat que ja s'està treballant perquè el brot de Padesa «no s'estengui més del compte». «Sabem les línies que cal seguir», ha dit.

Descarten restringir la mobilitat a Tortosa o Roquetes

Els mediadors culturals ja es van activar aquest passat cap de setmana per informar les diferents comunitats dels protocols i les mesures que s'han de complir. Quan un treballador resulta positiu per covid, se l'aïlla a casa i també al seu entorn familiar fins que se'ls fan les PCR. Per aquest motiu, s'ha insistit molts a les famílies que els infants i joves no poden anar a les escoles i centres educatius si algun familiar ha resultat positiu i no se'ls ha fet la prova.

Dins de l'empresa també han desplegat diferents monitors per informar i controlar que es compleixin les mesures preventives en les hores de descans i els àpats però sobretot en els trasllats. «S'ha detectat que una causa important de contagi ha estat durant els trajectes fins a la planta, quan en trajectes curts no es feia ús de la mascareta. S'ha fet veure que el contagi es pot produir en només 30 segons i més, a dins d'un cotxe», ha explicat Pallarés.

El Govern no contempla aplicar mesures especials, com restringir la mobilitat de Tortosa o Roquetes o de la comarca. El delegat ebrenc ha assenyalat que a Padesa treballa gent de les quatre comarques de l'Ebre, fet que suposa «una avantatja» perquè no s'ha aglutinat la problemàtica en una única ciutat però que és, d'altra banda, «un inconvenient» perquè el brot s'estén per tot el territori.

Pallarés ha insistit que és fàcil que a les Terres de l'Ebre els índexs de risc de contagi es disparin en pocs dies perquè, amb menys de 180.000 habitants, quan apareix un brot com el de Padesa, es passa «d'un extrem a un altre amb molta rapidesa». «Esperem que els pròxims dies es tallin les cadenes de propagació i puguem tornar a les xifres de normalitat, de calma tensa, que hem tingut fins ara», ha apuntat el delegat.