Pla aeri del mar penetrant als arrossars a la zona de la Marquesa, al delta de l'Ebre

Calvet demana col·laboració per protegir el Delta de l'Ebre amb la «màxima eficàcia»

Torna a reclamar al govern espanyol una comissió mixta d'administracions i regants que vetlli per l'espai

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat aquest divendres col·laboració a administracions públiques i entitats privades per protegir el Delta de l'Ebre amb la «màxima eficàcia». Calvet s'ha reunit amb els set alcaldes ebrencs i les dues comunitats de regants que componen la Taula de Consens del Delta de l’Ebre per posar en comú l’estat actual dels projectes de protecció per a aquest àmbit territorial. El conseller ha assegurat als membres de la taula que l'executiu català insistirà al Ministeri de Transició Ecològica en la necessitat de crear una comissió mixta d'administracions i regants que pugui elaborar un pla integral de protecció per a l'espai.

El pla hauria d’abordar mesures per lluitar contra la regressió i la subsidència que pateix el delta a conseqüència de la regulació del riu Ebre i de la menor aportació de sediments, i per mitigar i adaptar-se als afectes del canvi climàtic. Igualment, serviria per «aconseguir definir projectes a curt, mitjà i llarg termini i els corresponents compromisos econòmics», ha enumerat el conseller.

Aquest mes de juny Calvet adreçava una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la qual li reclamava «un full de ruta clar» per a la protecció del delta amb actuacions concretes i un calendari a curt, mitjà i llarg termini. En aquest context li demanava la creació d'una Comissió Mixta entre Generalitat, Ministeri i la Taula de Consens. Cal recordar que el 27 de maig ja es va produir una primera reunió entre aquestes tres parts i tant el Govern com el Ministeri es van posicionar a favor de la creació i formalització de la comissió.

Però a principis de juliol Ribera contestava a Calvet que el govern espanyol està elaborant un pla de protecció del Delta i convidava l'executiu català a fer-hi aportacions, sense esmentar en cap moment, segons la versió del Departament, la creació de la comissió. Calvet ha lamentat aquesta postura i ha defensat la comissió com a «escenari de reunió de tots els actors implicats per dissenyar mesures, planificar-les i executar-les».