Imatge d'una nena jugant un partit de futbol

Una campanya iniciada a Flix demana equips de futbol mixtos fins als 18 anys

Està impulsada per la família d'una jove jugadora de la Joventut Esportiva Flix

Una campanya a les xarxes socials, amb l'etiqueta #NoiesEnJoc, denuncia que la normativa la Federació Catalana de Futbol (FCF) no permet que les noies juguin en equips mixtos a partir dels 16 anys. La iniciativa ha sorgit a Flix, a la comarca de la Ribera d'Ebre, impulsada per la família d'una jugadora de 13 anys de la Joventut Esportiva Flix, que demana que es permeti l'esport mixt fins als 18 anys.

En aquest sentit, si la nena vol continuar fent el seu esport preferit a partir dels 16 anys, hauria de desplaçar-se fins a Riudoms, al Baix Camp, fent 120 quilòmetres cada dia d'entrenament i partit. La iniciativa, que compta amb el suport de l'Ajuntament del municipi i del club en què juga la nena, la JE Flix, té l'objectiu d'acabar amb una normativa «discriminatòria».

A més de la iniciativa a través de les xarxes socials, els impulsors de la campanya han iniciat una recollida de firmes perquè la FCF permeti equips de futbol mixtos fins als 18 anys.

Consideren que la normativa de la FCF és discriminatòria per raó de sexe

Els impulsors de la iniciativa denuncien que la normativa de la FCF és discriminatòria per raó de sexe, ja que només afecta les noies i «frustra» la projecció esportiva de moltes jugadores que es veuen obligades a deixar el futbol per aquest impediment. En el cas de la jugadora de Flix, la jove podria continuar entrenant amb el seu equip de la JE Flix, però no podria federar-se i competir.

La situació de la futbolista ebrenca es repeteix en altres clubs de Catalunya, tot i que la problemàtica és molt més greu en entorns rurals, on és més complicat reunir la xifra mínima de noies per crear un equip femení. En aquest sentit, els impulsors de la iniciativa asseguren que «amb prou feines es poden crear equips mixtos».

La campanya #NoiesEnJoc consideren que la situació provocada per la normativa és «una vulneració dels drets de les menors», ja que les noies han de «fer esforços i prendre decisions» que els nois no han de fer. També reivindiquen, donada l'aposta feta per clubs i administracions per l'esport femení, que es revisin els reglaments federatius per incentivar que les noies també puguin arribar a l'elit.