Imatge del cribratge als passadissos del Campus Terres de l'Ebre de la URV, a Tortosa

El cribratge a l'Institut Terra Alta no detecta cap nou cas de Covid

Les hospitalitzacions per contagi de coronavirus augmenten a l'Ebre amb 26 ingressats, 10 a l'UCI

El cribratge massiu que es va fer dimecres passat a l'IES Terra Alta de Gandesa no ha detectat cap nou cas de Covid entre els alumnes i el personal del centre. Es van fer 332 proves, 329 negatives i 3 que caldrà repetir perquè el resultat no és concloent. El cribratge es va activar arran del confinament de 4 aules del centre. Encara es controlen 16 brots actius de covid a la comarca, la majoria a Gandesa. D'altra banda, Salut ha informat que les hospitalitzacions a les Terres de l'Ebre segueixen augmentant. Actualment a l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 15 persones a l'UCI, 10 de les quals amb diagnòstic covid, i 11 pacients amb covid a planta. També hi ha 5 pacients contagiats ingressats a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús.

Salut ha apuntat que la situació a Gandesa, on hi havia més d'una desena de brots la setmana passada, «sembla controlada» i que el nombre de casos positius es desaccelera. A la capital terraltenca el risc de rebrot és actualment de 1.893 (havia superat els 4.000 punts) i la velocitat de propagació es troba del 0,93. Conrad Casas, sotsdirector de l'Agència de Salut Pública al Camp de Tarragona i Terres l'Ebre, ha recalcat que la ràpida identificació dels positius i els contactes ha estat clau per controlar la situació a la Terra Alta i ha demanat que es compleixin els aïllaments o quarantenes corresponents.

«Si les cadenes de transmissió estan ben controlades pels serveis de vigilància epidemiològica, la realització de cribratges intensius —a tota la població— és innecessària, ja que difícilment detectaran nous casos», ha apuntat. Casas ha assenyalat que els cribratges intensius serveixen per diagnosticar casos asimptomàtics i tallar cadenes de transmissió quan «la circulació del virus està descontrolada i el nombre de casos positius és elevat».

La situació epidemiològica a la Regió Sanitària de Terres de l'Ebre és de «de calma tensa». Mentre augmenten les hospitalitzacions, les dades epidemiològiques milloren. Aquest dimecres hi ha un risc de rebrot de 203 i una velocitat de propagació d'1,06. També s'ha accelerat amb la vacunació. 43.940 persones han rebut ja la primera dosi del vaccí (un 24,4% de la població ebrenca), i 18.619 persones, les dues dosis (un 10,3% de la població).

Les comarques que mantenen la pitjor dinàmica són la Terra Alta i la Ribera d'Ebre. El risc de rebrot i la velocitat de propagació és de 1.050 i 1,13 a la Terra Alta, on els índexs estan remetent, però han empitjorat a la Ribera d'Ebre on es registra un risc de rebrot de 480 i una velocitat de propagació de l'1,34. D'altra banda, al Baix Ebre el risc de rebrot ha augmentat fins a 148, i la velocitat de propagació està en 1,33, i al Montsià el risc de rebrot és de 88, i la velocitat de propagació és de 0,80.