Imatge d'arxiu d'un accident mortal a la C-12, que connecta l'Ebre amb Lleida

Les dues carreteres de la xarxa viària ebrenca que deixen de ser punts negres

Vuit persones van morir en accidents de trànsit a les Terres de l'Ebre l'any passat, la meitat motoristes

La xarxa viària interurbana de les Terres de l'Ebre ha viscut una gran reducció de morts els últims anys. Les víctimes en accidents de trànsit a les carreteres ebrenques van baixar l'any passat un 43% respecte al 2019, abans de la pandèmia. També ho va fer un 65% respecte al 2010, any referència per al compliment dels objectius europeus.

Al llarg del 2021 hi va haver vuit víctimes mortals, de les quals, la meitat van ser motoristes. 

La sinistralitat va ser molt dispersa per diferents vies secundàries i carreteres com la C-12 o l'N-340. Aquestes dues últimes eren preocupants punts negres a la xarxa viària ebrenca. Durant l'any 2019 hi van morir 12 persones entre totes dues, mentre que aquest any passat no en van registrar cap.

La reparació de la infraestructura en el cas de la C-12, i l'alliberament de peatges que ha desviat tot el trànsit de l'N-340 a l'AP-7, han contribuït a reduir la sinistralitat.

La sinistralitat a l'Ebre

L'any passat 8 persones van prendre la vida en 8 accidents de trànsit a l'Ebre, 11 víctimes menys que el 2019 quan hi va haver 14 accidents i 19 morts. Tot i això, el nombre d'accidents amb ferits lleus va incrementar un 14,3% al territori i com a conseqüència també el nombre d'accidents amb víctimes, un 9,9%.

De les 8 víctimes mortals, 4 eren motoristes, 6 eren homes, i 6 també tenien edats compreses entre els 35 a 44 anys. 5 dels 8 accidents mortals es van produir en operacions especials de mobilitat o dies festius.

El 62% dels accidents mortals van ser amb un sol vehicle implicat i els accidents mortals per col·lisions frontals s'ha reduït de 7 a 1 sinistre. En canvi, el nombre d'accidents de moto amb víctimes mortals s'ha disparat un 300%, i s'ha passat d'1 el 2019 a 4 l'any passat.

El director de Trànsit, Ramon Lamiel, acompanyat de Miquel Alonso, director d'Interior a l'Ebre, i Miquel Martínez, sergent dels Mossos
Les carreteres C-12 i N-340 deixen de ser punts negres de la xarxa viària ebrenca | ACN

Accidents cinegètics

Com passa arreu de Catalunya, també ha incrementat el nombre d'accidents en els quals hi ha implicats animals, sobretot porcs senglars, i a les Terres de l'Ebre van suposar el 25% dels accidents a les carreteres i vies.

D'aquesta tipologia se'n van registrar 259, i encara que són accidents que només provoquen danys materials o ferits de poca gravetat, és una problemàtica que preocupa a les autoritats de trànsit.

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, també ha explicat que es reubicaran fins a 23 radars arreu de Catalunya, on s'ha detectat que no redueixen la sinistralitat, i també que incorporaran 25 radars en cotxes dels Mossos d'Esquadra. També hi haurà fins a 5 motocicletes espiell per controlar els motoristes.