La central nuclear d'Ascó es connecta a la xarxa elèctrica després de 13 hores aturada

Ahir a la nit es va desconnectar per tal d'efectuar una intervenció en la canalització de la sortida del vapor de la turbina principal

La central nuclear d'Ascó II, a la Ribera d'Ebre,  s'ha tornat a connectar a la xarxa elèctrica aquest dissabte a les 13.07 hores, segons ha informat l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV). L'aturada de la planta es va produir a les 23.28 hores d'aquest divendres per una intervenció en la canalització de la sortida del vapor de la turbina principal, ubicada en un circuit secundari. Segons l'ANAV,  s'han seguit els procediments establerts i s'ha notificat la incidència al Consell de Seguretat Nuclear. La parada, que han qualificat de «breu», asseguren que no ha suposat cap impacte per la seguretat de les persones ni el medi ambient.

Una intervenció a la turbina principal de la nuclear d'Ascó

Segons va informar ANAV ahir a la nit al Consejo de Seguridad Nuclear, l'aturada s'ha produït per tal de poder accedir amb «seguretat» a la canalització de sortida del vapor de la turbina principal.  Després d'haver-se desconnectat de la xarxa elèctrica, els operaris van poder efectuar la intervenció sense haver de patir per la seva integritat. Després de tretze hores, la connexió s'ha reprès sense problemes.

Tot i haver estat desconnectada de la xarxa durant tota la nit i el matí d'aquest dissabte, 5 de gener, ANAV ha assegurat que les operacions no han suposat cap impacte per la seguretat de les persones ni per l'entorn.

La pròxima aturada de la central nuclear d'Ascó II, a l'abril

La pròxima aturada programada de la central nuclear d'Ascó II és al mes d'abril. Aleshores, es produirà la  vint-i-cinquena recàrrega de combustible. La unitat número u va fer el mateix fa només uns dies, quan va tenir lloc la vint-i-sisena recàrrega de combustible. El procés de recàrrega de combustible va consistir a substituir seixanta dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor per afrontar el vint-i-setè cicle d'operació. A més, es va aprofitar per fer diverses actuacions de manteniment i de millora.

En conjunt,  van executar-se més de 13.000 ordres de treball i es van implementar 41 modificacions de disseny i onze substitucions de components  com a anticipació a l'obsolescència dels seus materials, amb l'objectiu de mantenir a la planta plenament preparada per afrontar una operació a llarg termini, segons ANAV.