La central nuclear d'Ascó, en una imatge d'arxiu

Ascó I registra una aturada no programada per un problema amb una targeta electrònica

El Consell de Seguretat Nuclear afirma que el succés no ha tingut impacte en els treballadors, públic o medi ambient

La central nuclear d'Ascó I ha registrat aquest dijous a la matinada una  aturada no programada arran d'un problema amb una targeta electrònica que ha provocat l'activació del sistema de protecció del reactor, que s'ha aturat automàticament. Els fets han passat pocs minuts abans de la una de la matinada i en aquells moments la planta es trobava operant al 100%. Arran de l'incident la planta s'ha situat en mode estable i de parada. La propietat de la instal·lació, ANAV (Associació Nuclear Ascó Vandellòs II), ha informat el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que ha afirmat que el succés no ha tingut cap impacte en els treballadors, el públic ni el medi ambient. Els tècnics d'ANAV ja estan reparant l'avaria.

L'empresa també ha destacat que els sistemes i equips de seguretat  han funcionat segons el previst. El CSN ha informat que està analitzant els fets per categoritzar-los des del punt de vista de l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

Segons ha indicat el CSN, la causa de l'aturada ha estat una errada en una  targeta electrònica que ha provocat el tancament immediat «de les tres vàlvules de control d'aigua d'alimentació principal». «El tancament d'aquestes vàlvules ha originat una alta pressió en la descàrrega de les turbobombes d'aigua d'alimentació principal i n'han causat la parada i, en conseqüència, també l'aturada de la turbina i del reactor així com l'arrencada automàtica del sistema d'aigua d'alimentació auxiliar», ha concretat el CSN. «Després de l'arrencada, la turbobomba d'aigua d'alimentació auxiliar ha disparat i ha estat declarada inoperable», ha afegit l'organisme.