CAP Baix Ebre

L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques no atén a Tortosa tot i tenir-hi una seu

Els treballadors de les Terres de l'Ebre han d'anar a Tarragona a fer les revisions mèdiques de les baixes

L'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), tot i tenir-hi una seu al CAP Baix Ebre, no atén a Tortosa. Els treballadors de les Terres de l'Ebre es veuen obligats a anar a Tarragona per fer les revisions de les baixes.

Aquest fet que ha estat denunciat pel sindicat CGT, després d'acumular «multitud de queixes» d'usuaris que han de desplaçar-se fins a 200 quilòmetres per fer la revisió. Per exemple, afecta persones que pateixen diverses patologies, així com dones embarassades.

Des del sindicat també qüestionen que aquest procés burocràtic «posi en dubte» el criteri dels facultatius del sistema sanitari que han emès la baixa. El sindicat demana al director de Salut a l'Ebre que es faciliti el servei als ciutadans de les Terres de l'Ebre.

Problemes amb l'ICAM a Tortosa

La CGT adverteix que es vulneren els drets i deures de l'usuari de l'ICAM, que poden sol·licitar un canvi de centre. Assenyalen que el decret 256/2003 (article 20.1) estipula que els serveis d'avaluacions mèdiques han d'atendre «en els seus àmbits territorials».

El sindicat mostra una comunicació recent a una treballadora, que sol·licitava ser atesa a l'ICAM de Tortosa, on se li respon que les visites «només es fan a Tarragona».

La secretària de Salut Laboral de la CGT a l'Ebre, Núria Losada, remarca que l'ICAM hauria de «posar facilitats» o justificar perquè es deriva els usuaris a Tarragona, ja que no pot atendre els treballadors a la seu de Tortosa.

«Hi ha persones que tenen patologies que sí que es poden desplaçar, però n'hi ha que no. A una embarassada amb un embaràs de risc perquè té sagnat no se li pot demanar anar a Tarragona, encara que sigui en transport públic, perquè té indicat repòs absolut», ha exemplificat.

La CGT també demana a la direcció territorial de Salut a l'Ebre que expliqui quina és la dotació de recursos humans de l'ICAM al seu centre a Tortosa. A més, saber quines són les seves funcions i quants usuaris s'han hagut de desplaçar a Tarragona per fer les revisions, els últims anys.

També recorden que els usuaris tenen dret a cobrar les despeses de desplaçament i que caldria facilitar-los el formulari corresponent, segons l'ordre TIN / 971/2009. Aquesta estableix la compensació de despeses de transport en els casos d'assistència sanitària derivada de riscos professionals i de compareixences per a la realització d'exàmens o valoracions mèdiques.