Imatge del poble d'Horta de Sant Joan, a la Terra Alta

Indignació a la Terra Alta: 5 municipis fora dels ajuts per fomentar el repoblament

El Consell Comarcal lamenta que no es tingui en compte la casuística de la comarca que més pateix el despoblament

Cinc dels municipis de la Terra Alta han quedat exclosos del programa de rehabilitació d'habitatges buits per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya del Departament de Territori i Sostenibilitat. Són els cinc pobles que tenen més de mil habitants: Horta de Sant Joan, Corbera d'Ebre, Gandesa, Batea i el Pinell de Brai.

Els municipis de fins a mil habitants s'hi poden acollir, que són els altres set pobles de la comarca, però els d'entre 1.000 i 3.500 habitants que vulguin optar a les ajudes han d'estar inclosos a la llista de «comarques de muntanya» on s'ha exclòs la Terra Alta.

Des del Consell Comarcal  exigeixen a la Generalitat que cap dels pobles de la comarca quedi fora de la convocatòria, ja que consideren que és el territori que més pateix i patirà el despoblament.

Sorpresa i indignació a la comarca

La notícia ha portat sorpresa i indignació a la Terra Alta, ja que des de fa mesos el Consell Comarcal treballa amb la secretaria d'Habitatge per trobar solucions per al repoblament de la comarca. El passat 15 de juny es va publicar les bases de la convocatòria dels ajuts del programa de rehabilitació d'edificacions residencials buides per fomentar el repoblament en entorns rurals i de muntanya de Catalunya.

I segons aquestes bases, per ser beneficiari, els propietaris o masovers que assumeixin la rehabilitació d'edificacions residencials buides, públiques o privades, han de tenir els habitatges en municipis de fins a 1.000 habitants —com és el cas de set dels municipis de la Terra Alta— o en municipis d'entre 1.000 i 3.500 habitants que estiguin situats en les comarques de muntanya.

Aquestes són l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Berguedà, la Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i la Vall d'Aran. Això exclou de la convocatòria els habitatges ubicats en els cinc municipis més poblats de la Terra Alta, com és el cas d'Horta de Sant Joan, que és considerat un municipi de muntanya. 

La presidenta del Consell Comarcal creu que s'haurien de canviar els criteris

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà, ha assenyalat que «tenim quatre municipis considerats de muntanya a la comarca, però aquest no hauria de ser el criteri. Haurien de ser de densitat de població, demogràfics i de despoblament —pèrdua i l'envelliment de la població, la renda per càpita o la matriculació escolar, entre d'altres—».

L'ens comarcal lamenta que no s'ha tingut en compte la situació de la Terra Alta, el despoblament que pateix i que patirà. Segons projeccions del mateix IDESCAT és una de les poques comarques catalanes que perdrà població en les pròximes dècades. En el futur més immediat, s'augura que el 2033 la Terra Alta podria perdre prop de 200 llars familiars, reduint la seva població en un 9%.

Sanromà ha avançat que traslladaran la queixa al Departament de Territori i Sostenibilitat, ja que considera que «se'ns exclou per raons que no venen al cas del repoblament i de la rehabilitació d'habitatge».