Clausuren definitivament el Xiringuito de la Costa de la Ràpita.

Clausurat el Xiringuito de la Costa de la Ràpita, en funcionament sense llicència durant dècades

Costes ha ordenat precintar el local i executarà l'aixecament d'unes instal·lacions que durant dècades han funcionat sense permisos

Els Mossos d'Esquadra han precintat aquest matí el Xiringuito de la Costa, situat a la Punta de la Banya, al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, després de constatar fa una setmana que l'establiment havia funcionat durant dècades sense l'autorització per ocupar el domini públic marítim terrestre. En conèixer la situació, la Direcció General de Costes ha ordenat la mesura i, pròximament, procedirà a l'aixecament definitiu de les instal·lacions, per a les quals compta amb una partida pressupostària d'uns 150.000 euros.

L'establiment tampoc tenia la llicència municipal d'obertura

La inspecció dels Mossos, arran la denúncia d'un particular, va revelar també que  tampoc disposava de llicència municipal d'obertura i va acabar amb el precinte de dos golondrines per deutes dels propietaris amb l'Agència Tributària. Els agents van detectar també  diverses infraccions de la normativa de gestió d'aigües fecals i de seguretat, entre d'altres.

Un dia després de la inspecció de la passada setmana, els Mossos van traslladar l'acta amb les infraccions detectades tant a la Generalitat com a la Direcció General de Costes de l'Estat. L'empresa va pagar aquell mateix dia part del deute amb l'Agència Tributària, fet que li va permetre tornar a operar amb les golondrines —que transportaven els clients des del port de Sant Carles de la Ràpita—, però finalment,  l'ordre de precinte de Costes executada pels Mossos suposa a la pràctica el tancament definitiu de les instal·lacions, que durant aquests mesos treballaven a ple rendiment. Els actuals gestors podrien incórrer en un delicte si intentessin tornar-les a reobrir.

xiringuito de la costa de la ràpita
Una actuació dels Mossos al Xiringuito de la Costa de la Ràpita destapa que ha funcionat sense permisos durant dècades | Bahia Mar Group

 

L'Estat compta amb 150.000 euros per aixecar les instal·lacions

Fonts de l'administració estatal han informat que ja disposen d'una partida d'uns 150.000 euros per fer front a l'aixecament de les instal·lacions, que s'haurà d'executar durant els pròxims mesos. Els propietaris només haurien pogut retirar del Xiringuito el menjar que tenien preparat per atendre els clients d'aquest cap de setmana. L'Agència Tributària, amb la qual l'empresa propietària, Bahía Mar, manté encara deutes fruit d'anteriors expedients sancionadors per ocupació del domini públic impagats,  podria acabar embargant els electrodomèstics i mobiliari que s'han localitzat en el moment del precinte.

En funcionament des de fa unes quatre dècades al mateix enclavament, imatge turística de les Terres de l'Ebre i punt de pelegrinatge on acudeixen sovint també alguns famosos, el Xiringuito de la Costa no disposa de permís ni llicència de cap administració.  Així, malgrat trobar-se en Domini Públic Marítim Terrestre, no disposava del permís d'ocupació de l'espai públic que atorga la Generalitat amb el vistiplau de la Direcció General de Costes.

Tot un reguitzell de denúncies que finalment han resultat efectives

L'any 2005, una resolució del llavors Ministeri de Medi Ambient va denegar la concessió sol·licitada pels propietaris i ja va ordenar l'aixecament de les instal·lacions. El maig de 2009, l'Audiència Nacional va tombar el contenciós administratiu presentat per l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita en contra d'aquesta decisió.

Si bé l'Estat va obrir, posteriorment, dos expedients sancionadors i la Direcció General d'Urbanisme  va desestimar la petició dels propietaris per legalitzar el projecte, instant també l'Estat a retirar-lo, des de llavors les administracions afectades van mirar cap a un altre costat, permetent el seu funcionament. 

  

En la inspecció de fa una setmana, arran d'una denúncia d'un particular, els Mossos van aixecar també actes  perquè l'establiment no disposava dels cartells reglamentaris, fulls de reclamacions, qüestions relacionades amb els riscos laborals, la protecció i per la gestió de les aigües fecals, que els responsables abocaven directament a la badia.