Pla general del monument franquista de Tortosa davant la façana de la Catedral

La Comissió contra símbols franquistes de Tortosa, sobre reinterpretar el monument: «És una irresponsabilitat»

La Comissió considera «un greu error» que el Corembe insisteixi a reinterpretar-lo

La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa qualifica de «greu irresponsabilitat» la campanya per mantenir el monòlit franquista de Corembe (Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre), sobretot en un context «d'augment de l'extrema dreta i el feixisme». 

La Comissió considera «un greu error» insistir en la reinterpretació i refusen els arguments artístics de Corembe. «No s'aguanten per enlloc. Com pretens respectar una obra i canviar-li el seu significat quan per fer ho cal despullar-la i reinventar-la» apunten. Per a l'entitat, la reinterpretació no té cabuda. «El va posar qui el va posar amb una intenció molt clara, homenatjar els vencedors de la guerra civil i el dictador», remarquen.

La Comissió assenyala que «ha costat molt aconseguir» que el monument franquista de Tortosa  es tregui de l'espai públic, en compliment de la Llei de memòria històrica. L'entitat demana que es creï a la ciutat un espai o centre d'interpretació de la Guerra Civil espanyola i la dictadura franquista per «fer una tasca pedagògica i rigorosa de recuperació de la memòria històrica, i on s'expliqui bé qui va posar el monument, per què, amb quina intenció, i per què ha costat tant de traure».