Exterior de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús

Condemnen l’exdirector i l’excap de cuina de l’Hospital de Jesús per malversació i falsedat documental

La sentència dicta una pena d'un any i mig de presó

L'exdirector i l'excap de cuina de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, així com al representant de l'empresa de distribució de productes gourmet han estat condemnats per la secció quarta de l'Audiència de Tarragona per un delicte continuat de malversació de cabals públics i un altre de falsificació documental. 

La sentència dicta una pena d'un any i mig de presó, inhabilitació especial per al dret de sufragi passiu durant el temps de condemna, 600 euros de multa  i 10 mesos d'inhabilitació especial per a treball i càrrec públic per a cadascun dels acusats.

Així mateix, Gestió Sanitària Assistencial de Tortosa (GESAT), la societat de l'Ajuntament de Tortosa que gestiona l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, serà indemnitzada  amb 45.539,10 euros pels tres condemnats , tal com indica la sentència. A més, els dos extreballadors de l’Hospital hauran d’indemnitzar GESAT amb 9.460,56 euros addicionals pel valor dels palets no abonats amb els corresponents interessos legals. Els tres condemnats també s’hauran de fer càrrec de les costes judicials.

La direcció de l'hospital va detectar aquestes activitats

Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa i presidenta de GESAT, ha valorat satisfactòriament aquesta sentència, després de la celebració d'un consell d'administració extraordinari de la societat municipal sanitària i d'una reunió amb el comitè d'empresa per donar-la a conèixer.

La resolució judicial, tal com ha recordat l'alcaldessa, ha arribat després que la direcció de l'Hospital de Jesús es fes arribar a la Fiscalia la detecció d'activitats il·lícites i que no corresponien a la legalitat. «Estem satisfets perquè s’ha fet justícia i que s’ha retornat a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús allò que es va manllevar a l’hospital fruit d’una actuació que no s’hagués hagut de produir mai», ha manifestat. 

La sentència arriba després que l’any 2017  la direcció de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús alertés la Fiscalia  d’un possible frau  al centre. En paral·lel a la investigació per part dels Mossos d’Esquadra, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús va acomiadar els dos extreballadors del centre davant la sospita que s’havien comès irregularitats. Uns acomiadaments que el jutjat social de Tortosa va dictaminar com a procedents l’agost del 2018 i el juny del 2019, respectivament.

En concret, la direcció de l’Hospital de Jesús va detectar que l’exdirector  i l’antic cap de cuina, i d’acord amb l’empresa proveidora de productes alimentaris Codina Catering SL, havien estat facturant despeses a la societat GESAT  en concepte d’aliments per al centre sanitari com ara gelatina en pols, quan realment correspondrien a productes gourmet que es repartien les dues persones acomiadades.