Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla contrapicat d'una grua i operaris treballant en una construcció

La construcció aconsegueix liderar la recuperació de l'economia ebrenca a final del 2018

L'atur es redueix un 10% respecte al mateix trimestre de l'any 2017

Pla contrapicat d'una grua i operaris treballant en una construcció
Imatge d'una grua i operaris treballant en una construcció | ACN

 

L'economia ebrenca recupera el ritme després d'una lleugera desacceleració el tercer trimestre del 2018. La construcció ha estat el sector econòmic que més va créixer a les Terres de l'Ebre l'últim trimestre de l'any passat (un 4,5%), seguit de la indústria i els serveis (amb un 2,3%).

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social va incrementar un 2,4%, amb més d'un miler d'afiliats més que un any abans, mentre que l'atur va registrar una reducció interanual del 10%, amb 1.005 aturats menys que el quart trimestre del 2017. L'últim Butlletí Econòmic de la càtedra CELiR de la URV s'ha presentat a Gandesa, a la Terra Alta. La comarca registra el 3,98% de la quota d'atur territorial i és la que més pateix el problema del despoblament rural.

[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]

El creixement interanual ascendeix fins a l'1,8%

El Butlletí d'Anàlisi de Conjuntura Local de les Terres de l'Ebre del quart trimestre del 2018 apunta que el nombre d'afiliats a la Seguretat Social va ser de 52.950. Amb 1.125 afiliats més que al quart trimestre de l'any anterior, representa un creixement del 2,4%, «una dada especialment positiva» perquè «deixa entreveure una certa recuperació del ritme de creixement de l'economia ebrenca», després que es registrés una «lleugera desacceleració» en el tercer trimestre del 2018. El director de la càtedra, Juan Antonio Duro, ha destacat que el creixement interanual ascendís fins a l'1,8%, però ha assenyalat que el territori encara ha d'apropar-se més a la mitjana de creixement del país.

Respecte a l'afiliació, Sant Carles de la Ràpita, Flix, l'Aldea, Batea i Gandesa són els únics que presenten una evolució negativa, amb una davallada d'entre el 10,8 i el 0,1%. El municipi que més ha crescut en aquest sentit ha estat Deltebre, amb un creixement del 9%, un increment lligat al sector de la construcció (4,3%). Amposta ocupa el segon lloc d'aquest impuls, amb 8,1 punts percentuals, causat principalment pels serveis socials (4,0%) i en tercer lloc, Alcanar creix 4,6 punts percentuals, amb un increment destacat del comerç (1,6%) i l'hostaleria (1,2%).

Imatge d'arxiu d'una oficina del SOC | ACN

 

L'atur torna a caure

Segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació, l'atur ha tornat a caure en el quart trimestre del 2018, amb una mitjana mensual trimestral d'aturats de 9.315, 1.005 menys que en el quart trimestre del 2017. La disminució suposa una rebaixa del 10,0% interanual i del 3,3% respecte al trimestre anterior. Tenint en compte que el col·lectiu que més ha contribuït a registrar aquestes dades és el de persones amb estudis post secundaris, s'evidencia «la necessitat d'aprofitar el capital humà del territori i de crear llocs de treball d'elevada qualificació dins del model productiu ebrenc per evitar així la fuga de talent».

La davallada de l'atur a la Ribera d’Ebre ha estat de 10,9 punts percentuals, al Baix Ebre de 9,9 punts percentuals, al Montsià de 9,7 punts percentuals i a la Terra Alta de 4,1 punts percentuals, la mateixa dada que al segon trimestre del 2018.

Et pot interessar: