Ametlles de la varietat Vayro en una carreta al municipi d'Aspa.

«Impotència» per un tall de llum a la cooperativa d'Ascó en plena campanya de l'ametlla

Estudien prendre mesures legals per reclamar danys econòmics i també morals

Problemes enmig de la campanya de l'ametlla a Ascó. La cooperativa Nova Agrícola Sant Isidre està sense subministrament elèctric des del passat dimecres. Els operaris de l'empresa Elecnor van efectuar el tall de llum per impagament. 

Un fet que va causar «sorpresa i impotència» dels responsables de la cooperativa. Asseguren que desconeixien que els tres últims rebuts no s'havien pagat perquè no havien rebut cap avís. 

Un tall de subministrament que no ha arribat en bon moment. Immersos en plena campanya d'ametlles, l'incident ha impedit entrar prop de 20.000 quilos del fruit sec, uns 3.000 quilos diaris de mitjana. Això ha provocat que molts pagesos busquin una solució per evitar que el fruit se'ls faci malbé i han portat la collita a altres compradors.

Una setmana sense llum a la cooperativa

Els pagesos d'Ascó fa prop d'una setmana que no poden entrar ametlles a la cooperativa del municipi perquè els han tallat la llum. La tarda del passat dimecres, dos tècnics de la companyia es van personar a la seu de la cooperativa amb una ordre de tall de subministrament.

El president de l'entitat, Joan Pérez, en arribar a la cooperativa, el tall de llum ja s'havia executat sense que en coneguessin els motius. Se'ls va informar que es devia a l'impagament dels tres últims rebuts. Un problema que no s'havia detectat, però que en podien fer front perquè no hi ha problemes econòmics.

«Si ens haguessin avisat hauríem detectat l'error, hauríem fet la transferència i no hagués passat res. En una hora ens van avisar i ja teníem la llum tallada. No vam tenir temps de reacció», ha denunciat el president.

El compte corrent s'havia quedat al descobert i no se n'havien adonat ni els havien avisat. «S'han retornat tres rebuts, d'acord culpa nostra, però ningú ens ha avisat, diuen que ens han enviat cartes, però no tenim res», ha assegurat el president.

Tot i saldar el deute aquest dilluns, la cooperativa segueix sense subministrament. «Ens diuen que tardaran uns dies perquè han de verificar que s'han ingressat els rebuts», ha explicat Pérez. «Comptem que fins dimecres o dijous no tindrem llum i estem en plena campanya d'ametlles», ha afegit.

Cada dia que passa sumen pèrdues. Molts pagesos han optat per buscar altres compradors i molt fruit s'està fent malbé. «Tinc a la finca mig camió d'ametles tapades amb borrasses, però li ha caigut la pluja a sobre», lamenta el president de la Nova Agrícola d'Ascó.

Estudien prendre mesures legals

«Això és una clatellada i ens sentim impotents», perquè afecta la imatge de la cooperativa de cara als cooperativistes i dels socis de la cooperativa de Santa Bàrbara. Tenen signat un conveni amb l'entitat de Montsià i treballen per tancar una fusió. 

Pérez ha insistit que no hi ha problemes econòmics a l'entitat. Hi ha una campanya pendent d'acabar de liquidar amb els socis però la gestió és correcta. De fet, el conveni amb Santa Bàrbara ha permès fer inversions a la cooperativa amb noves cintes, una tolva per a les olives o una nova peladora d'ametlles.

El president lamenta la situació que està vivint l'entitat en un municipi amb dos reactors nuclears. «És una vergonya el que passa a Ascó. Per a impulsar el sector primari i fer alguna cosa per quan se'n vagi la nuclear el dia de demà, no es fa res», s'ha queixat.

Per tot plegat, s'estudia prendre mesures legals per reclamar danys econòmics i també morals.