El 'Xiringuito' de la badia dels Alfacs de la Ràpita que Costes desmantellarà

Costes desmantella el 'Xiringuito' de la badia dels Alfacs de la Ràpita

Els Mossos en van aturar l'activitat l'any passat i els responsables no s'han fet càrrec de retirar la superfície

El final és més a prop. El 'Xiringuito' de la badia dels Alfacs, al terme municipal de Sant Carles de la Ràpita, serà desmantellat pròximament. Costes de Tarragona l'iniciarà la setmana que ve, després que el juliol de 2019 es precintés la instal·lació arran d'una denúncia dels Mossos d'Esquadra, ja que la construcció no tenia cap autorització ni títol administratiu i es va retirar l'explotació de les activitats que s'hi realitzaven als propietaris. 

Dels expedients sancionadors al desmantellament

Els primers incidents es remunten a l'any 2005, quan una resolució del llavors Ministeri de Medi Ambient, va denegar la concessió sol·licitada pels propietaris i ja va ordenar l'aixecament de les instal·lacions. Anys més tard, el 2009, l'Audiència Nacional va tombar el contenciós administratiu presentat per l'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita en contra d'aquesta decisió.

L'Estat, posteriorment, va obrir dos expedients sancionadors —2016 i 2017— i la Direcció General d'Urbanisme va desestimar la petició dels propietaris per legalitzar el projecte, instant a l'Estat a retirar-lo. Des de llavors, les administracions afectades miraven cap a un altre costat, permetent el funcionament.

El juliol del 2019, un particular va realitzar una denúncia. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra van realitzar una inspecció  i van aixecar actes perquè l'establiment no disposava dels cartells reglamentaris, fulls de reclamacions, qüestions relacionades amb els riscos laborals, la protecció i per la gestió de les aigües fecals, que els responsables abocaven directament a la badia.

Costes va determinar el seu precintament  després que, els Mossos d'Esquadra constatessin que l'establiment havia funcionat durant dècades sense l'autorització per ocupar el domini públic marítim terrestre. A més, tampoc disposaven de llicència municipal d'obertura i també es van precintar dues golondrines per deutes dels propietaris amb l'Agència Tributària.

Costes inicia el desmantellament

La Direcció General de Costes de Tarragona iniciarà el desmantellament  i ho farà l'empresa TRAGSA amb un pressupost de 184.789,26 euros. Els treballs s'allargaran durant un mes i mig i aquests dies ja s'ha muntat la pontona al port de la Ràpita amb la qual es faran les feines.

L'empresa s'hauria d'haver fet càrrec de les despeses del desmantellament però com no ha estat el cas, ho farà l'Estat «amb les reclamacions cap als propietaris que se'n puguin derivar».

Abans del desmantellament que farà Costes a partir de la setmana vinent, personal de l'IRTA  ha inspeccionat la zona per «delimitar els valors mediambientals que es poguessin veure afectats per les obres», com és el cas de la nacra, un mol·lusc en perill d'extinció per una epidèmia que va matar el 99% dels exemplars del litoral català 2016. Quan es retiri la plataforma, s'habilitarà una zona destinada com a reservori d'aquesta espècie.