Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
'La Ràpita', del nom de l'Ajuntament darrera de l'alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós.

Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita, la decisió que han de prendre al municipi

El consistori assumirà el resultat si té un suport de més del 20% del cens

Que el poble es digui Sant Carles de la Ràpita o La Ràpita. Aquesta és la decisió que han de prendre els veïns del municipi en una consulta popular el 12 d'octubre. Un és el nom actual de la localitat, posat per Carles III, i l'altre de la població preexistent en aquest indret del Delta.

«La consulta pretén donar resposta a un debat que fa moltes dècades que existeix al municipi», ha apuntat l'alcalde Josep Caparrós. La campanya institucional, per incentivar la participació i facilitar informació, es farà del 20 de setembre a l'11 d'octubre.

Els quatre grups municipals entomaran el resultat si rep el suport de més del 20% del cens, que és de 12.520 habitants. La votació es concentrarà al pavelló municipal on hi haurà 5 meses.

12.520 rapitencs cridats a decidir el nom

El consistori rapitenc farà una campanya institucional i informativa per incentivar la participació en la consulta sobre el nom oficial del municipi. D'aquesta manera, amb l'aval de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) s'ha de decidir entre els dos noms proposats.

Popularment s'ha mantingut el topònim de la població preexistent i el debat fa anys que està obert. Els quatre grups municipals, per resoldre'l, destaquen que la gent convocada vagi a votar. Aquests són tots els majors de 16 anys i que fa almenys un any que estan empadronats.

Aquest cens electoral és de 12.520 habitants i s'ha assumit el compromís polític de portar al ple la decisió «de forma vinculant» si el suport per una de les dues opcions supera el 20% del cens. «És una oportunitat històrica que entenem que els veïns hem d'aprofitar per decidir el nom oficial i donar resposta a aquest debat», ha remarcat l'alcalde Josep Caparrós.

Perquè es decideixi amb «transparència i neutralitat», com ha apuntat la portaveu de Junts a la Ràpita, Elena Queralt, la campanya informativa consistirà amb cartells que interpel·len el ciutadà a decidir «d'on és», informació a les xarxes socials i un desplegament especial de la ràdio municipal al carrer.

També es tornaran a emetre a les televisions territorials les conferències de caràcter històric i social sobre la qüestió que es van fer el 6 i 7 de setembre dins de les jornades culturals del municipi. Queralt ha assenyalat que les dues opcions «són legítimes» i ha demanat que no s'estigmatitzi les persones que defensen mantenir el topònim actual.

«Sigui quina sigui l'opció escollida seguirem estimant el poble. No n'hem de fer una guerra sinó un aprenentatge», ha dit. Perdo Hernández, portaveu de Més Ràpita, ha demanat una alta participació per legitimar la consulta. «Les opinions són diverses, però en democràcia s'ha de fer així. Demano que la gent vagi a votar i triï el que vulgui, però que vagin», ha demanat.

Finalment, Rosa Anglès, portaveu del PSC, ha refermat el suport del grup municipal a la consulta i al resultat que en surti si supera el 20% del cens. «La decisió política vindrà després, però és importat la participació per veure l'interès que té el poble en aquest canvi, o no», ha dit.