Fotograma de Crims.

L'assassinat que va marcar tot un poble: 'Crims' i el cas de la noia d'Ulldecona

El programa que s'emet a la televisió pública catalana va emetre el primer dels dos capítols del cas de l'assassinat d'una jove d'Ulldecona

Una mort que va marcar tot un poble i el patiment d'una família que es va allargar durant molts anys. Un dels programes de més èxit de la televisió pública catalana, 'Crims', que intenta posar «llum a la foscor» als assassinats més sonats de la història negra de Catalunya, aquest dilluns 4 de maig va emetre el primer dels dos capítols sobre el cas de la mort d'una jove a Ulldecona, al Montsià, l'any 1982.

Es tracta de l'assassinat de Mari CarmenCastell, una noia de només 18 anys que el febrer del 1982 va assistir a la festa de carnaval que se celebrava al seu municipi. El que havia de ser una nit de diversió i llibertat, ja que aquest era el primer cop que s'autoritzava el ball de Carnestoltes després de la dictadura franquista, es va convertir en una nit de tragèdia i d'autèntic malson per a la família Castell i, fins i tot, per al petit municipi de menys de 5.000 habitants, que va quedar marcat per aquest succés.

La MariCarmenCastell va desaparèixer després de la festa de Carnaval i l'endemà al matí, una família que passejava, va trobar el seu cos mort i mig despullat a tocar del castelld'Ulldecona. El cas va sacsejar aquest petit municipi de menys de 5.000 habitants, i és que la noia assassinada de forma cruel era filla d'un exalcalded'Ulldecona, el JeroniCastell. Per part de la GuàrdiaCivil es va iniciar una investigació, criticada per la família per la seva poca professionalitat, que no va donar fruits, fent que el cas quedés arxivat sense un culpable clar.

Així i tot, dos intents de violació més al municipi fan que totes les mirades apuntin cap al veí del davant de la família Castell, una persona que durant anys els mirarà de forma desafiant i podrà continuar gaudint de llibertat, allargant l'agonia d'una família tocada per la mort de la filla. La irrupció d'un detectiu privat aporta més claredat, tot i que segueix sense poder demostrar l'autoria. 

Aquest és el primer capítol del cas de la noia assassinadad'Ulldecona al programa 'Crims' de TV3, la segona part on es podrà veure el desenllaç de la història s'emetrà dilluns vinent a les deu de la nit. Es dona el cas que molts dels protagonistes d'aquest assassinat son persones conegudes, com l'advocat de la família, PacoZapater, pare d'una de les joves que va morir al festival LoveParade l'any 2010 per una allau humana. El germà de la víctima del capítol de 'Crims', JeroniCastell, és també un xef molt reconegut —restaurant Les Moles— que compta fins i tot amb una EstrellaMichelin.