L'alcalde de Deltebre, Lluís Soler, i la regidora Anna Giménez fullejant llibres d'una de les vitrines de préstec del projecte Llibres Nòmades

La iniciativa d'un municipi ebrenc per fomentar la lectura entre els seus veïns

L'Ajuntament de Deltebre ha posat en marxa el projecte 'Llibres Nòmades', amb tres vitrines mòbils de préstec de llibres

L'Ajuntament de Deltebre, a la comarca del Baix Ebre, ha posat un projecte per fomentar la lectura entre els seus veïns, que ha batejat com a 'Llibres Nòmades'. Segons ha explicat el consistori ebrenc, s'han instal·lat tres vitrines mòbils en diversos punts del municipi on hi ha llibres en préstec, així com revistes i contes infantils.

L'objectiu, segons ha explicat l'alcalde del municipi, Lluís Soler, és «traslladar la biblioteca als carrers». En aquest sentit, una vegada llegits, es retornen a la vitrina mòbil. Ara com ara, aquests elements s'han instal·lat al parc fluvial del Delta, a la plaça Mossèn Gabriel, a l'exterior de l'església de Jesús i Maria i al Consell de Riumar.

El catàleg inicial que es pot trobar a les tres vitrines supera els 400 llibres, revistes i contes infantils. L'Ajuntament de Deltebre ha editat un fulletó que explica el funcionament de les vitrines en quatre idiomes, ja que la iniciativa també està destinada als turistes. Lluís Soler ha assenyalat que treballen «per enfortir la cultura al municipi».

La celebració de Sant Jordi a Deltebre

Durant la presentació de la iniciativa 'Llibres Nòmades', la regidora de Foment Cultural, Anna Giménez, ha explicat que el pròxim dijous 21 d'abril, en el marc de la celebració de Sant Jordi, se celebrarà una conversa entre autors i autores del municipi. Es farà a la Biblioteca Delta de l'Ebre, a les 19.30 hores, i comptarà amb Baltasar Casanova, Jordi Gilabert, Joan Roca, Belinda Roca, Estefania Alifonso i Eduard Carmona, que farà de moderador.

Pel que fa a la resta d'actes de Sant Jordi, es completen amb l’espectacle 'World Tour', el lliurament de premis de l’11è Concurs Literari i Artístic per a Escolars, i amb la representació de l'obra 'Piti Peta Hofen Show', que tindrà lloc a l’Espai de Creació l’Obrador.

La demarcació de Tarragona, a la cua en hàbits de lectura de Catalunya

La demarcació de Tarragona es troba a la cua de Catalunya en els hàbits de lectura, sent la província en què un percentatge menor de persones llegeix almenys un llibre al trimestre. En aquest sentit, segons l'informe 'Hàbits de lectura i compra de llibres 2021', elaborat per la consultora Conecta, per encàrrec de l'Institut Català de les Empreses Culturals, a la província tarragonina només el 62,6% dels enquestats llegeix almenys un llibre al trimestre.

Pel que fa a les revistes, percentatge cau fins al 24,8%, mentre que pel que fa als còmics només és del 6,6%. En aquest sentit, aquestes són xifres més baixes que l'any 2020 i més baixes que a la resta de demarcacions catalanes. Sobre la lectura de llibres, cal destacar que la diferència respecte de la mitjana catalana és de cinc punts (67,6%). Pel que fa a revistes i còmics, Tarragona també està per sota de la mitjana catalana.

Així, aquesta iniciativa de l'Ajuntament de Deltebre sorgeix en un bon moment per tal d'incentivar la lectura entre la població.