La tarda del passat divendres, 15 de febrer, el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil va denunciar una empresa constructora per acumular canonades de pluvials i peces de teulada d'uralita en la rehabilitació d'una casa al terme municipal de l'Ametlla de Mar, al Baix Ebre.
Durant una patrulla per la zona, els agents van observar que, arran de les actuacions, prop de l'edifici hi havia escampats una gran quantitat de trossos de fibrociment, així com acumulació de canonades del mateix material. La parcel·la no disposava del tancat perimètric ni cap de les altres mesures de seguretat que impedís l'accés de les persones als residus, i per aquest motiu, el Seprona va denunciar l'empresa constructora davant el Departament de Territori i Sostenibilitat per emmagatzemar residus perillosos per a les persones i el medi ambient.
Tal com apunta la Guàrdia Civil, en els darrers anys s'han incrementat les mesures per localitzar i controlar les restes d'uralita arreu de l'Estat, un residu nociu per la salut que durant dècades va esdevenir un material habitual en la construcció de canonades i teulades de tota mena d'edificacions.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
El risc del fibrociment d'amiant
L'amiant barrejat amb fibrociment s'utilitzava per construir el que es coneix com a plaques d'Uralita, és summament perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.
El gran risc en la manipulació d'aquest material sorgeix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la uralita, en tallar-les, trossejar-les o manipular-les, es desprenen i en inhalar-les poden provocar les malalties descrites.
La retirada d'aquest material ha de ser realitzada per una empresa inscrita al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA); aquestes empreses especialitzades són les encarregades de realitzar operacions de reparació i retirada d'elements que continguin amiant.