Camí preparat per al pas de maquinària a la zona on es construeix el parc eòlic la Collada II al Perelló

Denuncien l'inici d'obres d'un parc eòlic al Baix Ebre amb la llicència caducada

GEPEC va denunciar els treballs, ara aturats, a la Collada II, al Perelló, davant els Agents Rurals i els Mossos

GEPEC ha denunciat als Agents Rurals i als Mossos d'Esquadra les excavacions i treballs previs que l'empresa Eòlica del Perelló SL ha iniciat aquest mes de febrer, en uns terrenys de la Generalitat. La companyia ha iniciat la construcció del parc eòlic La Collada II, que inclou tres molins de vent, tot i que l'Ajuntament del Perelló va emetre un requeriment per aturar-les, ja que la llicència està caducada.

En aquest sentit, el consistori del municipi del Baix Ebre va atorgar la llicència inicial el 3 de gener del 2019, amb un any de vigència, que ja va esgotar-se, de la mateixa manera que els sis mesos de pròrroga que es van concedir l'11 de febrer del 2020. La passada tardor, l'empresa va comunicar l'inici d'obres, que no han començat fins al passat mes de febrer.

El passat 17 de febrer, l'Ajuntament va certificar que la llicència d'obres, efectivament, estava caducada. Dos dies després els ecologistes van comprovar que l'empresa continuava fent moviments de terres a la Collada II i que fins i tot s'havien obert camins per transportar els aerogeneradors. El dia 24 de febrer, l'Ajuntament del Perelló va enviar un requeriment a l'empresa per aturar els treballs, però no va tenir efecte.

L'empresa atura els treballs després de la visita dels Agents Rurals i dels Mossos

Davant això, el passat cap de setmana, a través del telèfon d'emergències 112, GEPEC va denunciar les obres als Agents Rurals i als Mossos d'Esquadra. Efectius dels dos cossos es van personar al lloc i van trobar operaris i maquinària treballant. Els Agents Rurals van aixecar una acta dissabte, 26 de febrer.

En aquest sentit, l'empresa va argumentar que no tenien constància del requeriment del consistori i van decidir aturar «voluntàriament» els treballs fins a aclarir la situació administrativa del projecte. Segons GEPEC, aquests dies que les obres continuen aturades i l'entitat ecologista ha demanat a l'Ajuntament que demostri que va remetre el requeriment d'aturada a la promotora.

Període d'al·legacions

L'Ajuntament del Perelló ha emès un comunicat en què defensa que ha fet «tots els tràmits administratius que marca la legislació vigent en haver-se produït, presumptament, la caducitat de la pròrroga del permís». El consistori ha recordat que el decret d'incoació de la caducitat de la llicència està en període d'al·legacions —deu dies— i que un cop es rebin per part de l'empresa afectada resoldrà sobre la qüestió.

Per la seva banda, l'entitat ecologista ha alertat que els treballs previs ja han comportat «greus impactes per la biodiversitat» perquè a prop hi nidifiquen el falcó pelegrí i l'àliga cuabarrada, espècies de rapinyaires protegides. Segons GEPEC-EdC, aquest projecte hauria de presentar-se de nou a tràmit i sotmetre's al nou decret 24/2021 perquè no té llicència i l'inici de l'obra no es pot donar com a vàlid.

Així mateix, també sospiten que l'estudi d'impacte ambiental està caducat. En aquest sentit, els ecologistes es plantegen iniciar «actuacions més contundents» i convocar mobilitzacions si les obres es reprenen.