Els voltants del pantà dels Guiamets es veuran beneficiats per la mesura del Govern.

El Departament d'Agricultura aprova la construcció de nous regadius al Priorat i la Ribera d'Ebre

La inversió, de 2,2 milions d'euros, pretén lluitar contra la sequera i fer més competitives i sostenibles les explotacions agràries de secà

Aquest dimecres, dia 3 de juliol, el Govern, a través del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), va aprovar l'autorització per contractar les obres d'execució del projecte constructiu de consolidació de la zona regable del pantà de Guiamets,  que afecta diverses poblacions del Priorat, comarca on es troba el pantà, i la Ribera d'Ebre. A més, el projecte d'ampliació del regadiu del Segrià Sud, que també s'ha autoritzat aquest mateix dimarts, beneficiarà diverses hectàrees de regadiu de Riba-roja d'Ebre.

Aquest 2019 s'invertirà una petita part del pressupost total

La inversió total per al projecte,  que pretén reconduir la situació de sequera continuada,  supera els 2,2 milions d'euros,  dels quals se'n destinaran poc més de 400.000 aquest any. L'import restant es dividirà gairebé a parts iguals entre els dos exercicis següents: 950.000 euros el 2020 i 853.000 el 2021. El projecte està previst que afecti els termes municipals de Capçanes, els Guiamets i Marçà, al Priorat, i Tivissa, a la Ribera d'Ebre.

Una actuació necessària i urgent

Aquesta inversió s'emmarca en la implantació de nous regadius eficients arreu del territori català, per tal de fer més competitives i sostenibles les explotacions agràries de secà  situades en zones que,  com el Priorat, la Ribera d'Ebre i la resta de comarques de l'interior tarragoní, pateixen limitacions climàtiques que causen sequeres durant els mesos càlids. És per això que el DARP considera que millorar la zona regable del pantà de Guiamets és una actuació necessària i urgent,  ja que el regadiu de suport hauria d'estar en funcionament com més aviat millor per mitigar les sequeres. 

Imatge de les vinyes del Priorat.
La vinya és el conreu estrella del Priorat. | Laia Solanellas
 

En aquest sentit, el Govern preveu que les primeres superfícies ja podrien tenir disponible el regadiu per a la propera campanya de regadiu, fet que evitaria els danys que fins al moment ha provocat la sequera al conreu de la vinya, que com denuncien els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, enguany els ha fet perdre el 50% de la collita.

L'ampliació del regadiu del Segrià Sud beneficiarà Riba-Roja d'Ebre

El projecte d'ampliació del regadiu del Segrià Sud, que el DARP també ha autoritzat aquest passat dimecres, beneficiarà els conreus de Riba-Roja d'Ebre,  localitat de la Ribera d'Ebre fronterera amb el Segrià. Aquesta mesura, que suposa un import d'1,3 milions d'euros, beneficiarà 350 hectàrees i 145 explotacions agrícoles que han esdevingut inviables amb el conreu tradicional de secà i en garantirà la viabilitat econòmica.