Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general dels responsables de la campanya d’excavació i l’alcalde de Gandesa a la porta d’entrada a l’assentament ibèric del Coll del Moro

Descobreixen una muralla, un fossat i la porta d'entrada al jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa

La troballa confirma que el poblat va ser un assentament militar clau en el control del territori fins a la romanització

Novetats en la campanya d'excavacions al jaciment del poblat ibèric del Coll de Moro a Gandesa, ja que s'ha descobert un tram de muralla, de 30 metres, i un fossat defensiu a la part nord, així com la porta d'entrada a l'assentament. La troballa, datada entre els segles IV i III abans de Crist, s'ha fet pública aquest divendres després de tres setmanes d'intervenció.

La campanya d'excavació va començar el 21 de juny i s'ha allargat durant tres setmanes. Els treballs es van iniciar l'any 2014 i des de llavors s'han fet actuacions cada any. Una vintena de persones, entre estudiants de diverses universitats i professionals, han participat en les excavacions.

Els arqueòlegs expliquen que les troballes certifiquen que el poblat va ser una fortificació militar important al territori des dels seus inicis fins al període de la romanització i en destaquen el seu bon estat de conservació. En la pròxima campanya, es continuarà excavant la banda de la muralla i de l'entrada per verificar la data de la seva construcció.

Un enclavament militar rellevant al territori

Segons ha explicat el professor de la Universitat de Barcelona i codirector de les excavacions, Rafel Jornet, l'objectiu de la campanya ha estat delimitar les fortificacions del jaciment. L'actuació ha permès trobar un tram de muralla a la part nord de l'assentament. «Ha estat una sorpresa important perquè en alguns trams d'aquesta muralla hem pogut documentar 30 metres i en algunes parts la conservació arriba fins als dos metres d'alçada», ha detallat Jornet.

Així mateix, Jornet ha destacat la localització del fossat i de la porta monumental d'accés, ubicada a la zona est. En aquest sentit, Carme Belarte, investigadora d'ICREA a l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), ha explicat que la porta està delimitada per un passadís en forma d'embut que es va estrenyent i que es conserva en diversos metres d'alçada.

La investigadora ha assenyalat que la porta es va reaprofitar durant l'època romana i republicana a l'inici de la romanització. «Es fa més estreta i es construeixen uns murs; això ens confirma la importància d'aquesta fase, d'època romana, que hem documentat en diferents sectors dels jaciments», ha indicat. En aquest sentit, Belarte ha subratllat que les troballes certifiquen que va ser un enclavament militar rellevant al territori.

L'Ajuntament de Gandesa demana més recursos per conservar el jaciment

L'alcalde de Gandesa, Carles Luz, ha celebrat la descoberta per la seva importància per al conjunt de l'arqueologia i el patrimoni de Catalunya. Tot i que ja s'han senyalitzat parts del jaciment, tal com estableix el pla director, la conservació de l'espai encara no està consolidada. Segons el batlle, l'Ajuntament treballa amb la Generalitat i el govern espanyol per sol·licitar ajudes que en permetin la preservació.

«Estem davant d'un repte molt important, els treballs que es fan a l'estiu són molt importants, però necessitem més recursos per consolidar-lo, per tal que no es deteriori amb el temps perquè està a l'aire lliure», ha afirmat. Per això, es planteja demanar ajuts com l'1% cultural, entre d'altres.