A l'Ebre el temps s'ha tenyit de gris per acompanyar una diada de Sant Jordi malenconiosa i inhòspita. Els carrers que avui bullirien de gent a Tortosa (Baix Ebre), són completament buits i les persianes abaixades de llibreries i floristeries ho fan més dolorós. La nota simpàtica l'ha posat una comunitat de veïns del carrer la Ràpita, al barri de Ferreries que ha decorat els balcons i s'han disfressat per recrear la Diada entre música medieval i molta diversió. A la capital ebrenca, alguns negocis de flors i llibres reparteixen a domicili, però les botigues tenen la persiana baixada i no ha estat fàcil veure algú amb llibres i roses a la mà.
A l'Ebre el temps s'ha tenyit de gris per acompanyar una diada de Sant Jordi malenconiosa i inhòspita. Els carrers de Tortosa estan completament buits i les persianes abaixades de llibreries i floristeries fan més dolorós aquest Sant Jordi confinat. Al carrer Sant Blai de Tortosa i tot el centre comercial, on seria difícil fer-se lloc entre les parades de llibres i roses, rarament s'hi veu passar algun vianant. Hi transiten amb mascareta i guants però sense llibres ni roses a la mà. Des de primera hora, s'han anat escapant gotes de pluja a estones, però enguany no fa falta estar amb l'ai al cor perquè no caldrà tapar ni replegar cap parada.
A Ferreries, façanes de llegenda
Si en algun lloc de Tortosa s'està vivint la Diada amb majúscules, és al carrer la Ràpita, al barri de Ferreries, on un grup de veïns han recreat la llegenda a les seves façanes. Han decorat amb tots els detalls els balcons, s'han disfressat i han ballat melodies medievals. Maria José Jovaní és una d'elles i li ha tocat ser la princesa del conte. La iniciativa d'aquest dijous és la continuació de totes les activitats que fan junts des de l'inici del confinament. Aplaudiments a les vuit del vespre, música per a totes les edats abans de sopar i fins i tot una festa de disfresses el cap de setmana passat. «Ho hem fet amb el material que teníem, i compartint uns amb els altres. El barret de princesa me l'ha fet la veïna», ha explicat. «Els grans fem passar l'estona als petits, retallant, pintant, i ells contentíssims. Estem il·lusionats i trenquem l'avorriment i a les vuit de la nit això és una festa, fins que ens cansem», ha afegit. Una altra veïna del carrer ha posat la cirereta del pastís regalant als xiquets els llibres que tenia dels seus fills quan eren petits.
«És important i a la vegada trist»
«És important i a la vegada trist. Fa vint anys que visc aquí. Ens saludàvem i prou. Mai en vint anys havíem fet alguna cosa en comú. I veïns dels altres edificis, que només ens saludàvem, hem fet junts un grup de WhatsApp i hem fet una petita família sense pensar-ho», ha destacat. Emocionada, Jovaní ha subratllat que confia que d'aquestes iniciatives comunitàries en quedin estrets vincles i una solidaritat veïnal que no vol que es perdi quan s'acabi el confinament. «Seria trist que ho perdem. He demanat que una vegada a l'any, per Sant Jordi o per Nadal, quan sigui, fem alguna cosa junts. Tornarem a tenir pressa, a sortir a treballar i hem de posar una data per mantenir aquesta unió que mai havíem tingut. T'adones que al teu voltant tens gent que val molt la pena», ha destacat.
Amb aquesta petita excepció, avui a Tortosa és un Sant Jordi on s'enyoren les estretes voreres amb escriptors signant llibres i taules plenes de cubells amb roses de colors. L'Ajuntament i entitats com Òmnuim o DiLLUMs d'Arts al Forn han organitzat activitats telemàtiques amb presentacions de llibres, lectures col·lectives de textos de Gerard Vergés —de qui es compleixen sis anys de la seva mort—, així com un concurs en línia organitzat pel Museu de Tortosa. També hi haurà concursos de lectures a casa a Amposta, un de relats i punts de llibre a la Ràpita i un de microrelats a Ascó, entre d'altres.