Pla general d'un grup de ciclistes passant per la doble barrera que regularà l'accés a la barra del Trabucador a partir de dijous

Aquest dijous es posa en marxa la nova regulació d'accés al Trabucador

L'Ajuntament de Sant Carles de Ràpita i el parc natural del Delta de l'Ebre pretenen garantir la preservació de l'espai i evitar la massificació

L'Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita posarà en marxa aquest dijous, 1 de juliol, la nova regulació d'accés a la barra del Trabucador. Així, aquells que vulguin entrar-hi hauran de pagar i aparcar el seu vehicle en una de les tres àrees d'aparcament habilitades. En total, hi podran estacionar fins a 700 vehicles entre les sis de la matinada i les onze de la nit, estant prohibit pernoctar a la zona.

El consistori rapitenc i el parc natural del Delta de l'Ebre defensen la mesura per preservar els valors naturals d'una àrea especialment fràgil i amenaçada per la massificació, garantint així una «bona experiència turística». Aquesta regulació compta amb la col·laboració del Servei del Litoral del Departament de Territori i Sostenibilitat i de la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Una «prova pilot»

La regulació es planteja com una «prova pilot» i s'allargarà fins al 31 d'agost. La zona accessible quedarà limitada al tram dels primers dos quilòmetres de la barra del Trabucador, amb tres zones d'aparcament regulat que se situen just després del control d'entrada, a la zona d'estructures de fusta intermèdia i a l'espai final. Així, de les 700 places habilitades en total, unes 650 seran per a turismes, 50 per a autocaravanes i 30 per a motocicletes.

Un cop s'ocupin es tancarà l'entrada a nous vehicles fins que s'alliberin places. Així mateix, es prohibirà estacionar fora dels espais delimitats amb pals, cordes i senyals per preservar les espècies de fauna i vegetals. Agents cívics i de la Policia Local de Sant Carles de la Ràpita vigilaran la zona. També s'encarregaran, al final de la jornada, de garantir que tothom l'abandona.

Una de les grans novetats d'aquest plantejament és la introducció del pagament obligatori per poder-hi accedir i aparcar, un fet que ha provocat certa controvèrsia. Els cotxes hauran d'abonar una taxa de cinc euros, vuit les autocaravanes i tres les motocicletes. N'estaran exempts els ciclistes, vianants i veïns que paguin l'impost de circulació municipal a Sant Carles de la Ràpita.