aïllants

Instal·len dispositius aïllants en una línia elèctrica de la Ribera d'Ebre per protegir l'avifauna

Els nous dispositius serviran per aïllar els punts amb tensió de la xarxa elèctrica i evitar que les aus hi reposin

Amb l'objectiu de protegir l'avifauna de la Ribera d'Ebre,  Endesa ha instal·lat dispositius aïllants en una línia elèctrica de mitja tensió a la comarca. Una inversió superior als 33.000 euros, seguint la política mediambiental de la companyia, la qual redueix el risc elèctric per als ocells i millora la qualitat del servei d'uns 15.000 clients de nou municipis riberencs. 

Reduir el risc elèctric i evitar el repòs de les aus a les línies elèctriques

En aquesta acció, s'ha procedit a la instal·lació de fundes aïllants amb revestiments de silicona i dispositius antiposada a un total de dotze suports d'una l´línia elèctrica de 25 kV rural de la comarca. 

Aquests dispositius tenen dues funcions. Per una banda, redueixen el risc elèctric en el moment en què una au reposa en una torre, ja que, en aixecar el vol i estendre les ales, pot haver-hi contacte amb un cable i produir-se un arc elèctric. D'altra banda, els aparells antiposada no permeten que les aus puguin reposar als suports de les línies, fet que evita possibles curtcircuits. 

Millora de la qualitat del subministrament elèctric 

La instal·lació de les fundes aïllants, a més de la destacada repercussió mediambiental que tenen, també milloren la qualitat del subministrament elèctric a més de 14.000 clients que depenen d'aquesta línia, ja que els contactes d'aus amb infraestructures elèctriques, poden suposar la interrupció del servei. En aquest sentit, veïns de nou municipis de la Ribera d'Ebre se'n beneficiaran: Garcia, Tivissa, Móra d'Ebre, la Torre de l'Espanyol, Flix, la Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, Miravet i Vinebre. 

L'adaptació de la línia s'ha fet de manera que  no s'ha hagut d'interrompre el subministrament elèctric a cap client de cap municipi de la Ribera d'Ebre, ja que s'han realitzat amb la brigada de treballs en tensió. 

La Ribera d'Ebre, zona de pas i cria de milers d'aus migratòries

Les Terres de l'Ebre allotja dos parcs naturals molt singulars i diferents, amb un gran valor ecològic, si no com zona de cria i pas de milers d'aus migratòries i d'hàbitat de nombroses espècies protegides. Els treballs realitzats per Endesa s'han fet amb la col·laboració dels Agents Rurals de la Ribera d'Ebre i d'aquesta manera es treballa per minimitzar l'impacte de les seves infraestructures per tal de conservar i protegir la diversitat natural.

Les aus que es volen protegir especialment en aquesta zona de les Terres de l'Ebre són l'àguila marcenca, el voltor, el duc, el milà negre i el corb, entre altres espècies.