Representants de les entitats en defensa del Delta davant de la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre

Diverses entitats ebrenques demanen la demolició de l'embassament de Flix

Recorden que l'any vinent acaba la concessió de 75 anys de la infraestructura i exigeixen que no es renovi

L'any vinent es compleix la concessió de 75 anys de l'embassament de Flix i diverses associacions han demanat que comenci l'extinció d'aquesta i la demolició de la infraestructura. En aquest sentit, l'Associació Sediments, la PDE, Ríos con vida, Moviment Social pel Delta de l'Ebre i l'entitat de voluntaris del Parc Natural del Delta han signat una sol·licitud.

En aquest sentit, les entitats han recordat que, segons la legislació, la concessió no es pot ampliar —hi ha informes desfavorables de l'Advocació de l'Estat i el Consell d'Estat en aquest sentit. Davant aquesta situació, la llei estableix dues opcions: tornar a treure a concurs la concessió o la demolició de la infraestructura, l'opció que defensen les entitats.

El portaveu de Sediments, Josep Juan Segarra, ha dit que «per seguretat és l'opció més factible i ambientalment es retornaria al riu part del que li hem anat traient». Segarra ha assenyalat que es recuperarien les migracions dels peixos, la navegabilitat, el paisatge fluvial i, amb el riu «transcorrent lliurement», també els cabals dels meandres. Sense les preses i les centrals, també hi hauria «un impediment menys» per recuperar sediments per al Delta.

Les associacions demanen que acabi la concessió i la demolició de l'embassament

Les entitats pel Delta han presentat la sol·licitud a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i a la direcció general de l'Aigua, i s'ha informat l'ACA, amb una instància presentada aquest dilluns a la delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. La petició reclama que s'obri un expedient d'extinció concessional de la central hidroelèctrica de l'embassament de Flix i que «s'elimini» tota la infraestructura construïda.

La llei apunta que la demolició de la central i la presa ha d'anar a càrrec de titular de la concessió, en aquest cas Endesa, o per execució subsidiària de l'estat espanyol. Si no reben resposta, les entitats presentaran recurs, però també demanen la implicació de les institucions catalanes en aquesta petició que ells inicien.

Demanar l'extinció de la concessió «és un pas inalienable» perquè aquest tràmit es posi en marxa. En l'escrit, s'assenyala que la resolució de l'extinció ha de donar a la companyia elèctrica un termini de tres mesos per presentar un projecte de demolició.