El ple de l'Ajuntament de Tortosa

Rebutgen la moció dels col·legis professionals per un nou hospital de Tortosa

ERC i Junts defensen el projecte d'ampliació del Verge de la Cinta sense renunciar a un nou centre hospitalari

El ple de Tortosa tenia sobre la taula una moció per construir un nou hospital a la ciutat. Una proposta impulsada i avalada per diversos col·legis professionals ebrencs, sindicats i empresaris i que ha estat portada al plenari per Movem, PSC, Ciutadans i la CUP.

La moció, però, ha estat rebutjada en el ple amb els vots en contra de Junts i ERC. El portaveu d'ERC, Xavier Faura, ha titllat la moció de «populista» i de «tactisme polític». També ha defensat que cal assegurar la inversió per ampliar el Verge de la Cinta «i després ja en parlarem» del nou hospital.

En el mateix sentit, la portaveu de Junts per Tortosa, Cinta Espuny, ha assegurat que no renuncien a un nou hospital però ha defensat que cal ampliar l'actual mentre no es troben terrenys i es planifica un nou centre hospitalari.

El debat per un nou hospital a Tortosa

El projecte d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha estat defensat per Junts per Tortosa i ERC. Tots dos, però, no renuncien a reivindicar un nou centre hospitalari de referència per a la ciutat i les Terres de l'Ebre.

Un debat que ha tornat al plenari tortosí onze mesos després que Ciutadans portés a votació una moció similar. Això va ser quan es va conèixer el projecte d'ampliació actual, del qual el Govern n'estudia la viabilitat.

El Col·legi Oficial de Metges de Tarragona ha impulsat la moció i lamenten que s'hagi rebutjat. Una proposta que tenia el suport d'onze col·legis professionals amb més de 3.000 professionals ebrencs representats.

Movem ha rebut crítiques per «partidista», perquè la moció ha estat impulsada per un dels membres de la seva candidatura en les últimes eleccions municipals a la ciutat, i per buscar «rèdit electoral». El portaveu del grup republicà ha titllat la resolució de «populista», de buscar «la polèmica» per «tactisme polític» i «d'intoxicar l'opinió pública».

Faura i Cinta Espuny, portaveu de Junts per Tortosa, han coincidit a defensar el projecte d'ampliació que Salut va presentar l'any passat. Aquest millora la capacitat assistencial del centre, millora l'accés i l'aparcament i és una solució «realista» davant un projecte de nou hospital que es pot demorar entre deu i quinze anys.

«Cal tenir emplaçament, planificar-lo i pressupostar-lo i ara és urgent solucionar les demandes. Volem un nou hospital, però cal ser realista. Quan l'ampliació sigui una realitat, sortim a demanar un nou hospital», ha defensat Espuny.

Faura ha acusat els defensors de la moció de voler «començar la casa per la teulada» i de posar en risc la inversió de més de 40 MEUR de l'ampliació. «Si ara diem que no, perdrem la inversió. Assegurem la inversió i després ja en parlarem. La resta és partidisme i fer volar coloms», ha dit.

Per al portaveu de Movem, Jordi Jordan, la reivindicació d'un nou hospital de referència al territori «és un clamor de la societat civil». Ha insistit que el projecte d'ampliació que ha proposat Govern no resol els problemes d'accessibilitat i mobilitat i limita el creixement del Verge de la Cinta «de cara al futur». «Tant de bo ens equivoquem», ha remarcat.

Jordan també ha lamentat «l'error històric» que comet el consistori de Tortosa amb aquesta votació dividida, mentre en altres territoris, com Tarragona, Girona o Barcelona, s'impulsa la construcció de nous centres hospitalaris. «És allò de la justícia territorial», ha dit.

En el mateix sentit, el grup socialista, a l'equip de govern amb Junts, ha donat suport a la moció perquè les Terres de l'Ebre no siguin «una regió sanitària de segona» i per defensar que el territori té el mateix dret que altres a disposar d'un nou hospital.

La crida que han fet els regidors de la CUP i Ciutadans perquè la moció fos secundada per unanimitat i hi hagués «un front comú» del consistori per un nou hospital, no ha prosperat.