Nenes amb ulleres de realitat virtual a la nau del Molló de Móra la Nova, seu de l'àrea 5G Terres de l'Ebre

Les escoles rurals ebrenques comencen a treballar amb 5G i realitat virtual

Més de 230 alumnes i 30 mestres de la Ribera d'Ebre i el Priorat experimenten amb el RuralCatLabs que lidera la URV

Més de 230 alumnes i una trentena de docents de 15 escoles rurals de la Ribera d'Ebre i el Priorat han pogut experimentar amb les possibilitats d'aprenentatge que ofereix la tecnologia 5G. El projecte RuralCatLabs l'ha desenvolupat la URV i és una de les primeres aplicacions del coneixement i la recerca que promou l'Àrea 5G de les Terres de l'Ebre, amb seu la nau del Molló, del polígon de Móra la Nova.

Els infants han descobert els viatgers virtuals que permet la realitat virtual, des de fer un passeig ràpid pel patrimoni català al CatVers fins a trepitjar el planeta Mart i estudiar medi, matemàtiques o art, entre d'altres. També han creat el seu propi avatar, han après a protegir-se en el món virtual i han gestionat un galliner robotitzat.

La Vinyet, la Maria, la Martina, la Nerea i la Júlia són cinc de la trentena d'alumnes de la ZER Ribera d'Ebre Nord (la Torre de l'Espanyol, Vinebre i Garcia) que ha tancat aquest dilluns els tallers de realitat virtual i l'Internet de les Coses que s'ha ofert des del mes d'octubre a la nau del Molló, a Móra la Nova, seu de l'Àrea 5G de les Terres de l'Ebre.

«Ens ha agradat molt perquè és com un joc, però a la vida real i tu estàs dintre. Et pots moure!», han destacat les nenes després d'entrar al CatVers. Elles han fet «una ruta» per l'art, els paisatges i el patrimoni català. Han viatjat per tot el país sense moure's «de casa» i això els ha semblat «molt guai».

«Sempre estem a la cua i ara som els primers a provar el 5G a les nostres escoles i ens hem sentit una mica privilegiats»

Aquests tallers formen part de la prova pilot per la qual han passat una quinzena d'escoles. La iniciativa RuralCatLabs apropa a les escoles rurals «les possibilitats» de la realitat virtual i el 5G per aprendre les matèries de sempre i sobretot perquè «els serveis de fora els puguin experimentar els alumnes de l'entorn rural».

La directora de l'escola de la Torre de l'Espanyol, Rut Serra, ha assenyalat que «sempre estem a la cua i ara som els primers a provar el 5G a les nostres escoles i ens hem sentit una mica privilegiats». Les opcions experiencials sempre han quedat lluny dels territoris rurals i la comunitat educativa ha celebrat que ara s'apropi convertint el programa pilot en «una oportunitat brutal per a les programacions i eines pedagògiques dels entorns rurals».

La directora del centre de la Torre de l'Espanyol ha reconegut que el projecte d'entrada «els va fer front», però ha agraït que amb el suport rebut s'hagi tirat endavant perquè ha estat una experiència enriquidora i engrescadora per als infants.

La iniciativa, liderat per la Diputació de Tarragona i desenvolupat per la URV, forma part del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Pobles Vius i Actius. El responsable del RuralCatLabs, Carles Lozano, ha avançat que el projecte continuarà l'any que ve després de revisar les opinions i conclusions dels alumnes i mestres en aquesta primera fase.