Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall de l'estat del retaule Santa Anna de la Catedral de Tortosa després de la restauració

Finalitza la restauració del retaule barroc de Santa Anna de la catedral de Tortosa

Obra de l'escultor Isidre Espinalt i del seu fill durant la primera meitat de segle XVIII, està format per 56 peces

Pla detall de l'estat del retaule Santa Anna de la Catedral de Tortosa després de la restauració
Pla detall de l'estat del retaule Santa Anna de la Catedral de Tortosa després de la restauració | ACN

El retaule barroc de Santa Anna ha tornat a la catedral de Tortosa després que hagi finalitzat el procés de restauració per part del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) a Valldoreix. La restauració, promoguda pel Capítol de la Catedral i pel Bisbat de Tortosa, s'ha allargat durant un any. Antigament dedicat a Sant Ruf d'Avinyó, el formen 56 peces, i va ser fet en fusta d'alba tallada, policromada i daurada, entre 1728 i 1732. Encarregat pel Capítol de la Catedral, és obra de l'escultor Isidre Espinalt i Serra-rica i del seu fill homònim. Està previst que la tercera i última fase d'intervenció, que consistirà a muntar de nou el retaule en el seu emplaçament original, es dugui a terme durant el primer trimestre de 2020.

El retaule es va desmuntar l'any passat amb caràcter d'urgència, en detectar-se un alt risc de col·lapse d'un dels laterals a causa de l'estat de conservació molt deficient del suport de fusta i de l'estructura, que posava en perill tant la integritat del retaule, com també la seguretat dels visitants i fidels. Els treballs d'avaluació van permetre determinar que el retaule no s'havia desmuntat mai des que va ser obrat pels seus autors.

Consolidació, estabilització i reforçat de l'obra

La intervenció al retaule ha consistit principalment en la consolidació, estabilització i reforçat per corregir les greus deficiències estructurals. També s'ha desinsectat, mitjançant anòxia, totes les peces i s'ha netejat la superfície pictòrica per retirar els estrats de brutícia que amagaven els colors i la brillantor de la dauradura originals. Els treballs han estat curosament respectuosos amb l'obra, tenint en compte la seva història i ús litúrgic.

Aquest divendres al migdia s'ha presentat la restauració del retaule de Santa Anna a la Catedral de Tortosa amb la presència del canonge arxiver i director de l'exposició de la Catedral, Josep Alanyà; de la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, Àngels Solé; del responsable de pintura i escultura sobre fusta del CRBMC, Josep Paret, i del degà del Capítol Catedral i Vicari General, José Luis Arín.

També et pot interessar