Pla general dels dos exresponsables de la mercantil del Castor asseguts a la sala de vistes

La Fiscalia manté la seva petició contra els responsables del Castor: 6 anys de presó

El judici ha acabat aquest dilluns a Castelló i les defenses insisteixen en demanar l'absolució dels dos acusats

La Fiscalia manté la petició de penes de 6 anys presó per als responsables del magatzem de gas Castor, en les conclusions del judici que ha acabat aquest dilluns a Castelló. En aquest sentit, la fiscal acusa el president d'Escal UGS, Recaredo del Potro, i el conseller delegat José Luis Martínez Dalmau, d'incomplir els decrets de concessió i superar els volums d'injecció de gas establerts.

Pel que fa a l'acusació particular, exercida per l'entitat Aplaca, rebaixa la petició a 5 anys, alhora que reclama prop d'1,9 MEUR d'indemnització per danys morals —15.000 euros per cadascun dels 124 afectats que representen. Les defenses dels acusats, en canvi, han sol·licitat l'absolució per falta de proves de càrrec. En aquest sentit, els lletrats defensors han negat que Del Potro i Martínez Dalmau actuessin «amb lleugeresa i despreocupació».

L'advocat de Del Potro ha insistit a carregar les responsabilitats de les decisions operatives al director general i responsable tècnic del projecte, Carlos Barat, que va ser investigat, tot i que va morir durant la instrucció del cas. Així mateix, les defenses han justificat que els terratrèmols s'haurien produït «de forma natural» i que la injecció de gas només els va avançar en el temps.

Van decidir tirar endavant les operacions tot i que coneixien els riscos

Segons el relat de la Fiscalia, Escal UGS i els dos acusats coneixen que les injeccions de gas al magatzem submarí podien generar terratrèmols, però tot i això van decidir tirar endavant les operacions sense adoptar mecanismes de control i prevenció. En aquest sentit, la fiscal també sosté que van accelerar els treballs vulnerant les limitacions de volum diari de gas.

L'objectiu, segons explica la fiscal del cas, Dolores Ofrecio, en el seu informe, era eludir les limitacions financeres, obtenir l'acta de posada en funcionament definitiva i accedir a les retribucions del sistema gasista al més aviat possible.

Les novetats que ha aportat la Fiscalia en el seu informe final

Durant les conclusions, la fiscal ha aportat algunes novetats al relat dels fets. En aquest sentit, ha recordat que durant tres dies, el setembre de 2013, els responsables d'Escal UGS van injectar 8 milions de m³ de gas, quan segons el reial decret de concessió establia que, durant el primer any, no es podien sobrepassar els 6 milions de m³.

En aquest sentit, la Fiscalia sosté que l'acceleració de les operacions per part de la companyia tenia l'objectiu d'aconseguir de manera anticipada l'acta definitiva de funcionament, esquivant així els requeriments financers. Sobre la qüestió, la defensa ha negat que hi hagués pressa i que acceleressin les actuacions.