Un vídeo mostra els flamencs del Delta de l’Ebre preparant-se per l’hivern

El parc compta amb l’únic punt de nidificació d’aquesta espècie a tot Catalunya i hi ha exemplars durant tot l’any, si bé les fluctuacions més importants són a l’hivern

Un vídeo enregistrat al Delta de l’Ebre mostra com els milers de flamencs que hi ha al parc s’organitzen per passar els mesos d’hivern  d’avant de l’arribada de les temperatures més fredes. Segons es pot veure en les imatges, enregistrades per Francesc Sans, un grup molt nombrós d’exemplars d’aquesta espècie s’agrupen als aiguamolls del Delta els uns al costat dels altres i surten volant junts formant un gran mantell de color rosa tan peculiar en una imatge espectacular.

El flamenc, conegut amb el nom científic ‘Phoenicopterus Roseus’, és l’espècie més emblemàtica del Delta de l’Ebre, on hi és al llarg de tot l’any i és l’únic punt on nidifica de tot Catalunya i un dels pocs llocs del Mediterrani occidental on ho fa de manera regular. No obstant, la colònia presenta moltes fluctuacions estacionals i les més elevades es registren precisament durant els mesos d’hivern. 

Els flamencs són l'espècie més emblemàtica del Delta de l'Ebre
Els flamencs són l'espècie més emblemàtica del Delta de l'Ebre | ACN

Més de 1.500 polls de flamenc nascuts enguany al Delta

La reproducció dels flamencs al Delta de l’Ebre està molt cuidada pels membres del Parc Natural que, davant de la davallada d’emparellaments els últims 5 anys, va prendre mesures per garantir que pugés la xifra. En aquests anys, el mínim ha estat de 1.000 parelles reproduint-se, en part per l’arribada d’espècies que han espantat o matat flamencs.

Des que s’han pres aquestes mesures, els emparellaments han anat augmentant i enguany hi ha hagut un total de 2.176 parelles que han aconseguit reproduir fins a 1.545 polls, xifra que es situa pel damunt de la mitjana registrada des de l’any 1992, quan l’espècie es va establir a les salines de la Trinitat. Una recuperació dels emparellaments després de 5 anys de amb una reproducció massa baixa. El màxim històric es va assolir el 2009, amb un total de 3.139 parelles. 

El Delta de l'Ebre és l'únic punt on nidifiquen els flamencs a Catalunya
El Delta de l'Ebre és l'únic punt on nidifiquen els flamencs a Catalunya | ACN

 

El flamenc, una espècie que es pot veure a poques zones del món

El flamenc viu a zones aquàtiques d'Àfrica, del sud-oest d'Àsia, sud de l'Índia i del sud d'Europa. A la península Ibèrica, viu a la llacuna de Fuente de Piedra, Doñana, Cap de Gata i Delta de l'Ebre. Nombrosos flamencs procedents d'aquestes zones passen l'hivern i, de vegades gran part de la resta de l'any, a zones humides del nord d'Àfrica.

Al Delta de l’Ebre, segons si en un any hi ha més o menys sequera, les colònies de flamencs es desplacen d’una zona a una altra del parc, inclús d’altres punts de la península. En les èpoques migratòries, els flamencs es veuen sorpresos per l’arribada massiva d’altres espècies d’ocells que van cap al centre d’Europa o al nord d’Àfrica i que fan parada al Delta.