Un camió transita en direcció a la punta del Fangar en les obres de restauració del tram de costa

El futur de les zones regressives del Delta de l'Ebre: alimentació regular de sorres

El Ministeri per a la Transició Ecològica continua transvasant arenes a les zones més fràgils, ara a la Marquesa

El cap del servei provincial de Costes a Tarragona, Antoni España, ha defensat que «l'alimentació regular» de sorres a les zones regressives del Delta de l'Ebre «és el futur que li espera a curt i mitjà termini». En aquest sentit, el responsable de l'administració estatal ha assenyalat que no hi ha «cap altre sistema» per a mantenir «l'actual morfologia».

España ha manifestat que la incògnita serà resoldre si això es fa amb mitjans terrestres o marítims. El cap del servei provincial de Costes ha assenyalat que aquesta qüestió l'haurà de resoldre el Pla estatal de Protecció del Delta que espera el tràmit de l'avaluació ambiental estratègica, per aprovar-se «de forma imminent», segons fonts de l'administració de l'Estat.

Continuen els moviments de sorres a les zones més fràgils

Mentre arriba aquest tràmit, el Ministeri per a la Transició Ecològica continua amb els moviments de sorres a les zones més fràgils del Delta de l'Ebre. El passat mes d'octubre es va fer la primera obra preventiva al Delta de l'Ebre al Trabucador i Buda, on ja s'han acabat, i a la Marquesa, on es treballa actualment.

De la Punta de la Banya fins a l'istme s'han mobilitzat 150.000 metres cúbics i 17.000 metres cúbics de la platja del Serrallo a l'Illa de Buda. Ara, a la zona de la Marquesa, es mouen 30.000 metres cúbics des de la punta del Fangar fins a la zona nord de la platja i hi haurà també 60.000 metres cúbics més d'arenes abocades a la platja sud, del restaurant els Bascos cap a l'estació de Pal.

També es farà al desembre una ampliació de la platja de Pal amb 60.000 metres cúbics de sorra més, «un creixement actiu» per intentar ampliar la platja 30 metres. «No s'ha fet mai abans i anem una mica experimentant. La universitat –l'equip del Laboratori d'Enginyeria de la UPC dirigit pel doctor Sánchez Arcilla— vol veure com responen diferents deposicions d'arena als temporals».

Aquest equip també ha aconsellat «fer un tancament», un espigó que connectarà el que ja existeix per protegir el restaurant els Bascos «amb la corba que fa la platja en aquell sector».

Aquestes actuacions necessiten continuïtat

Totes aquestes actuacions que ha iniciat el Ministeri per a la Transició Ecològica hauran de tenir continuïtat si es vol protegir el Delta de l'Ebre. «L'administració les haurà d'anar repetint en funció del retrocés de les platges i esperem que ens serveixi d'experiència per a futures actuacions», ha defensat España.

El cap de Costes ha apuntat que caldrà monitorar el litoral deltaic «perquè quan les platges retrocedeixin a un límit crític, s'activi de forma automàtica un mecanisme d'alimentació», ha afegit.